RBAR: Vítězem v Abú Dhabí se stal Bonhomme, Šonka na sedmém místě

01.03.2014 1 příspěvek

RBAR: Vítězem v Abú Dhabí se stal Bonhomme, Šonka na sedmém místě
RBAR: Vítězem v Abú Dhabí se stal Bonhomme, Šonka na sedmém místě (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dva body za sedmou příčku si dnes připsal český pilot Martin Šonka v premiérovém závodě série Red Bull Air Race.2014. Vítězem v Abú Dhabí se stal britský šampion z minulých let Paul Bonhomme, který ovládl závěrečnou fázi nejlepších čtyř pilotů, v níž pokořil druhého Rakušana Hannese Archa a vítěze kvalifikace Kanaďana Petea McLeoda.

Duel Šonky s Francouzem Nicolasem Ivanoffem odstartoval celé závodní odpoledne a ačkoliv ho náš reprezentant prohrál rozdílem osmi desetin, do další fáze Super 8 se protáhl jako druhý šťastný poražený společně s Němcem Matthiasem Doldererem. Mezi osmičkou, kde kromě první čtveřice a Ivanoffa s Doldererem figuroval i Brit Nigel Lamb, si nakonec ještě o jednu příčku polepšil. "Chci se letos pohybovat vždy v první polovině. Dnes se mi to o kousek nepovedlo, ale na to, že jsme měli v podstatě jen týden na vyladění letounu, jsem spokojený," uvedl po závodě Šonka pro Českou televizi.


Foto Red Bull

Vůbec spokojený po svém letu naopak nebyl maďarský matador Peter Besenyei, kterému k desátému místu dopomohla jednak závada na motoru Američana Michaela Gouliana, jenž nakonec vůbec neodstartoval, a pilotní chyba druhého Američana Kirbyho Chamblisse, kterou vedení závodu "ocenilo" dvousekundovou penalizací. Sítem soubojů muže proti muži neprošel ani japonský letec Jošihide Muroja, kterému body unikly o dvě desetiny.

Nejrychlejší čas dne předvedl mistr z posledních dvou ročníků Bonhomme. Společně s ním si ve fázi Super 8 zajistili nejhůře čtvrté místo již zmínění medailisté a také Australan Matt Hall, který ovšem v posledním letu zaznamenal jediný střet s pylonem celého závodu a s výsledkem "nedokončil" ve fázi Final 4 obsadil čtvrté místo.

Další závod je naplánován na 12. a 13. dubna a hostit jej bude chorvatský Rovinj.

Konečné pořadí závodu a aktuální pořadí šampionátu

 

pořadí pilot   body
1. Paul Bonhomme GBR 12
2. Hannes Arch AUT 9
3. Pete McLeod CAN 7
4. Matt Hall AUS 5
5. Nigel Lamb GBR 4
6. Matthias Dolderer GER 3
7. Martin Šonka CZE 2
8. Nicolas Ivanoff FRA 1
9. Jošihide Muroja JAP 0
10. Peter Besenyei HUN 0
11. Kirby Chambliss USA 0
12. Michael Goulian USA 0

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Borci

16.03.2014 v 15:54 jony

Ty kousky co tam s těma letouny ti borci dělají, to je k nevíře!

Odpovědět

Přidat komentář