POZOR! Starší certifikáty z teorií platí už pouze měsíc

08.03.2014

Další vlna z postupného přílivu evropské legislativy zalije tuzemské létání přesně za měsíc, 8. dubna. Toho dne například skončí platnost starších, původně neomezených certifikátů z teoretických kurzů.

POZOR! Starší certifikáty z teorií platí už pouze měsíc
POZOR! Starší certifikáty z teorií platí už pouze měsíc (Zdroj: Aeroweb.cz)

Další rok přináší další "osmý duben" a další postupné přejímání evropských leteckých předpisů. Jelikož jde o věc pro řadu pilotů zásadní, rozhodli jsme se upozornit na chystané změny tímto krátkým, ale nepřehlédnutelným článkem.

Osmý duben

8. dubna 2012 vstoupilo v platnost nařízení EK č. 1178/2011 spolu s nařízením EK č. 290/2012, která souhrnně upravují způsobilost leteckého personálu v ČR i dalších zemích EU.

Pro co nejhladší průběh implementace nových pravidel nastavil Úřad pro civilní letectví v souladu s EU tzv. přechodná opatření, která upravují účinnost některých částí nových předpisů vždy k "výročím" původní účinnosti nařízení.

Nová pravidla způsobilosti pilotů (ale i letušek, leteckých lékařů, výcvikových organizací i samotných úřadů) tak budou přejímána postupně v letech 2012-2018, vždy k 8. dubnu daného roku. Proto se na několik let stalo toto datum významným pojmem pro české letectví.

Konec i "nekončících" certifikátů teorie

Nastražit uši by měli především všichni piloti, kteří někdy v minulosti (před 8. dubnem 2013) absolvovali v některé z výcvikových organizací teoretický kurz ATPL, CPL, IR či PPL a z nějakého důvodu ještě nesložili (či alespoň nezahájili) teoretickou zkoušku na ÚCL. Zatímco podle původních regulí měly tyto certifikáty neomezenou platnost a jejich držitelé se tak mohli ke zkoušce dostavit kdykoliv, podle nových předpisů (Část FCL) je platnost osvědčení o absolvování teoretické výuky 1 rok. ÚCL proto v rámci přechodných opatření rozhodl, že na veškerá osvědčení vydaná do 8. dubna 2013 se bude nahlížet, jako kdyby byla vydána právě toho dne - a jejich platnost tedy končí 8. dubna 2014.

Do té doby tudíž musí všichni držitelé certifikátů absolvovat či alespoň zahájit příslušnou zkoušku na ÚCL, pokud se chtějí vyhnout "propadnutí" certifikátu a nutnosti absolvovat různé opakovací kurzy a podobné náležitosti. Důležité je zejména slůvko zahájit zkoušku. Nestačí totiž do 8. dubna 2014 odevzdat přihlášku ke zkoušce, ale je třeba zkoušku absolvovat či alespoň vykonat test jednoho z předmětů v případě složitějších zkoušek typu teorie ATPL.

Vzhledem k tomu, že jsou však zkušební termíny v každém měsíci přesně vyhrazené pro dané druhy zkoušek, je nejvyšší čas se na dubnové termíny ke zkouškám přihlásit. Seznam přesných termínů najdete na stránkách ÚCL ZDE!


Schéma přechodných opatření v přehledné tabulce (kliknout pro zvětšení/stažení PDF)

Konec národních průkazů pilotů letounů a vrtulníků

Pakliže jste jedním z mála vlastníků pilotní licence, jejíž přední stranu ještě zdobí nápis VYDÁNO V SOULADU S NORMAMI ICAO (a nikoliv JAR-FCL), měli byste si také 8. duben 2014 v kalendáři zřetelně vyznačit. Toho dne totiž platnost vašeho průkazu končí, a to i v případě, že je na něm uvedeno datum pozdější.

Přesná pravidla, kterými se řídí převod národních průkazů na průkazy podle Části FCL najdete na stránkách ÚCL jako dokumenty CAA-ZLP-058 (pro letouny) a CAA-ZLP-059 (vrtulníky).

Průvodce přechodnými opatřeními na stránkách ÚCL ZDE!

Termíny teoretických zkoušek ÚCL v roce 2014 ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář