OBRAZEM: Korejský Airbus A380 poprvé v Praze

23.03.2014

Za cvrkotu spouští fotoaparátů se v pátek 14. března půdy pražského letiště dotkl vůbec poprvé Airbus A380 v barvách společnosti Korean Air.

OBRAZEM: Korejský Airbus A380 poprvé v Praze
OBRAZEM: Korejský Airbus A380 poprvé v Praze (Zdroj: Aeroweb.cz)

Potřetí zde přistál letoun tohoto typu, podruhé se jednalo o plánovanou událost. Přesto byla právě tahle návštěva Airbusu A380 v něčem výjimečná. Poprvé zde sednul současný největší letoun pro přepravu cestujících v barvách společnosti Korean Air - významného partnera a od loňska také spoluvlastníka Českých aerolinií. Ostatně právě proto se zde ukázal.

Standardně totiž linku KE 935 Soul-Praha-Soul obsluhuje Airbus řady A330. Zástupci jihokorejské společnosti však rok po vládním souhlasu s převodem 44 % ČSA do jejich rukou učinili gesto, které jednak potěšilo snad každého leteckého fandu, ale zejména povzbudilo činitele pražského letiště. Protože jak se zdá, u tohoto gesta by nemuselo zůstat...

Korejči totiž s Prahou počítají a pro mnohé Asiaty by to mohla být vstupní brána do evropských států. Což vzhledem k lidnatosti východního kontinentu znamená, že by současná kapacita Airbusů A330 už nemusela vyhovovat nastalé situaci a osmička "átřistaosmdesátek" v jihokorejské flotile by si mohla do svého portfolia připsat Prahu coby novou pravidelnou destinaci. Kdo ví...

Airbus A380 Korean Air

Všech osm Airbusů A380 ve flotile Korean Air je koncipováno pro tři cestovní třídy, které dohromady nabízejí 407 sedadel pro cestující.

Pasažérům je též k dispozici první palubní duty free obchod, tři bary a salónky. Společnost je navíc známá podáváním velmi chutných pokrmů.

Prahu navštívil stroj registrace HL7614, čtvrtý kus tohoto typu dodaný společnosti Korean Air. Při prvním testovacím letu 15. března 2011 ještě nesl imatrikulaci F-WWSJ. Korejci jej do svých řad převzali 7. září téhož roku.

Pohání jej čtveřice motorů GP7270 firmy Engine Alliance. Motor byl vyvinut na základě předchozích typů pohonných jednotek General Electric GE 90 a Pratt and Whitney PW 4000. Pro zajímavost – průměr motoru měří 3,16 metru, jeho váha dosahuje 6 700 kg. Cena každého z nich se pohybuje okolo 13,5 milionu dolarů, tedy asi 270 milionů korun.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář