Po zmizelém B777 se pátra již výhradně v jižním Indickém oceánu

27.03.2014

Po zmizelém B777 se pátra již výhradně v jižním Indickém oceánu
Po zmizelém B777 se pátra již výhradně v jižním Indickém oceánu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Zatím bezvýsledné pátrání po zmizelém letounu malajsijských aerolinií pokračuje již třetím týdnem. Poté, co tamní úřady zveřejnily výsledky analýzy satelitní komunikace s letounem a ohlásily, že stroj s největší pravděpodobností spadl do oceánu asi 2 500 km západně od pobřeží Austrálie, se pátrání po troskách soustřeďuje výhradně zde.

Satelitní snímky odhalily údajně více jak 120 objektů v délce od 1 do 23 metrů, formujících možné pole trosek o rozloze asi 400 km2. Pátrací týmy několika zemí světa však dosud žádné hmatatelné důkazy, které by svědčily o pádu Boeingu 777 registrace 9M-MRO do Indického oceánu, nenašly. Hledání v minulých dnech však několikrát narušilo počasí, které nedovolilo nasazení lodí a letadel do akce.

Trochu zvláštní události na pozadí záhadného zmizení se mezitím odehrávají takřka na druhém konci světa. Otec jednoho z cestujících letu MH370 podal k obvodnímu soudu v chicagském Illinois podnět k prošetření provozní spolehlivosti a konstrukce Boeingu 777. Pod návrhem je podepsaná právní kancelář Ribbeck, která mimo jiné zastupuje pasažéry letounu stejného typu, který v barvách korejského dopravce Asiana Airlines havaroval loni při přistání v San Francisku (Více informací ZDE!)

Dopplerův jev

Tento jev popisuje porovnání frekvencí vysílaného a přijímaného signálu, na základě něhož lze dopočítat vzájemnou rychlost vysílače a přijímače.

Hledaný Boeing 777 malajsijských aerolinií vzlétl z Kuala Lumpur vpodvečer 7. března (v pátek 8. března po půlnoci SEČ) k letu do čínského Pekingu. Asi po 40 minutách letu posádka po předání stanovištěm v Malajsii již nenavázala radiový kontakt se stanovištěm ve Vietnamu a po chvíli se odmlčel odpovídač sekundárního radaru i systém ACARS. Stroj však nadále nepravidelně komunikoval s družicí satelitní společnosti Inmarsat. Podle analýzy této komunikace (více informací v angličtině ZDE!) s využitím Dopplerova jevu se vyšetřovatelé domnívají, že stroj pokračoval v letu do jižní částí Indického oceánu ještě asi sedm hodin po posledním radarovém kontaktu, kam zřejmě později spadl.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář