Aviatická pouť představí záchranu pilota vrtulníky Mi-171Š

04.04.2014

Aviatická pouť představí záchranu pilota vrtulníky Mi-171Š
Aviatická pouť představí záchranu pilota vrtulníky Mi-171Š (Zdroj: Aeroweb.cz)

K pardubické Aviatické pouti patří každoročně i letové a statické ukázky Vzdušných sil Armády České republiky a obdobně tomu bude i letos ve dnech 31. května a 1. června. Na 24. ročníku Aviatické pouti se vojenští piloti návštěvníkům představí s hlavními typy z výzbroje našeho vojenského letectva.

V letových ukázkách se divákům předvedou jak proudové typy JAS-39C Gripen a podzvukový bitevník L-159A ALCA, tak bojové vrtulníky Mi-35 a Mi-171Š. S druhým jmenovaným typem předvedou příslušníci 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou divácky atraktivní ukázku záchrany „sestřeleného“ pilota z území ovládaného nepřátelskými jednotkami.

„Při ukázce se představí dvojice vrtulníků Mi-171Š. Oba společně přiletí do prostoru před diváky, a zatímco jeden provede jeřábování, při kterém spustí záchranáře a následně ho vyzvedne zpět na palubu společně se zachraňovaným pilotem, tak druhý vrtulník bude poskytovat krytí pomocí kulometné výzbroje ovládané palubními střelci,“ popisuje ve stručnosti vojenskou ukázku Ladislav Minařík z organizačního štábu Aviatické pouti.

Aviatická pouť 2014
Foto Aviatická pouť

Vedle toho se ve statické ukázce letadla Vzdušných sil AČR budou prezentovat i s rozmanitou podvěšenou výzbrojí. Mimo letecké techniky budou na Aviatické pouti tradičně předvedeny i pozemní prostředky z výzbroje Armády České republiky.

Více informací o aktualitách z připravovaného programu na dny 31. května a 1. června 2014 lze získat na stránkách www.aviatickapout.cz.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář