RBAR: Arch vítězem v Rovinji, Šonka opět vylepšil osobní maximum

13.04.2014

RBAR: Arch vítězem v Rovinji, Šonka opět vylepšil osobní maximum
RBAR: Arch vítězem v Rovinji, Šonka opět vylepšil osobní maximum (Zdroj: Aeroweb.cz)

Těsným rozdílem 85 tisícin vteřiny porazil Rakušan Hannes Arch druhého Brita Paula Bonhomma i zbytek startovního pole a stal se vítězem druhého závodu série Red Bull Air Race 2014. Na stupně vítězů v chorvatské Rovinji je doprovodil při své premiéře v nejužším finále senzačně Japonec Joši Muroja. Českému zástupci v soutěži Martinu Šonkovi se po včerejší smolné kvalifikaci díky pochybení řady soupeřů podařilo znovu vylepšit osobní maximum a připsal si 3 body za 6. místo.

Výsledková listina druhého závodu RBAR v Rovinji (Chorvatsko)
  pořadí pilot   čas body
Final 4 1. Hannes Arch AUT
0:59,012
12
2. Paul Bonhomme GBR
0:59,097
9
3. Jošihide Muroja JAP
1:00,132
7
4. Pete McLeod CAN
1:01,723
5
Super 8 5. Nicolas Ivanoff FRA
1:01,617
4
6. Martin Šonka CZE
1:03,062
3
7. Matt Hall AUS
DNF
2
8. Nigel Lamb GBR
DNS
1
Top 12 9. Matthias Dolderer GER
DNF
0
10. Kirby Chambliss USA
DNF
0
11. Peter Besenyei HUN
DNF
0
12. Michael Goulian USA
DNF
0

Oproti dosavadním zkušenostem všech pilotů dnes pod skoro zataženou oblohou nad chorvatským přístavem foukal čerstvý vítr zcela v opačném směru a to pořádně zamotalo průběhem úvodní fáze Top12. Kromě závěrečného duelu Archa a Šonky v každém z pěti předcházejících soubojů "jeden na jednoho" zaznamenal jeden z dvojice střet s pylonem, a tak druhému letci prakticky stačilo zaletět čistě bez ohledu na konenčý čas. S dost rozpačitými pocity se tak hned v úvodu loučil Američan Kirby Chambliss, Péter Besenyei z Maďarska, četnými německými fandy podporovaný Matthias Dolderer a další Američan Michael Goulian. Štastného poraženého Šonku, který sice zastavil stopky o něco dříve než Arch, ale připsal si dvousekundovou penalizaci za přílišné klonění v jedné z bran, doprovodil do druhé fáze Pete McLeod. Ten prošel do další fáze navzdory pylon hitu díky třetímu místu v kvalifikaci.

Fáze Super 8 psala opět zcela jiný příběh. Krátce před startem na svůj let se přihodil nepříjemný incident britskému Nigelu Lambovi, když nechybělo mnoho, aby postavil svůj letoun na hlavu. Ačkoliv se naštěstí nikomu nic nestalo, kontakt vrtule s povrchem dráhy znemožnil Lambovo další účinkování v soutěži. Další pylon hit, tentokrát na kontě Australana Matta Halla, nakonec posunul na konečné šesté místo Šonku. Ten kvůli další dvousekundové penalizaci za příliš vysoký průlet úvodní šikanou podlehl první čtveřici a nakonec pátému Francouzi Ivanoffovi.

Do svého premiérového Final 4 se díky čistým průletům senzačně vyšvihl Jošihide Muroja, který nakonec poskočil až na pódium, když Kanaďan McLeod také připsal dvě sekundy navíc. Celý závod se však od začátku nesl v duchu dvou hlavních favoritů Bonhommea a Archa, kterého v Chorvatsku také podporovala řada domácích fanoušků. Bonhomme sice zaletěl čistě a jako první pokořil čas jedné minuty, Arch však zejména díky precizní závěrečné čtvrtině svého letu nakonec velkého rivala těsně pokořil a celý podnik v Rovinji ovládl.


Foto Red Bull

V konečném zúčtování tak mají Arch s Bohommem po dvou z osmi závodů stejný počet 21 bodů, třetí je McLeod s 12 body. Šonka se s pětibodovým stavem dělí o šestou příčku s Lambem a Ivanoffem, bez bodů jsou stále Besenyei a oba Američané Goulian a Chambliss. Seriál se nyní stěhuje opět do Asie, kde bude pokračovat 17. a 18. května závodem na malajsijským jezerem Putrajaya.

Průběžné pořadí Red Bull Air Race 2014 po dvou závodech
pořadí pilot  
body
1. Paul Bonhomme GBR
21
  Hannes Arch AUT
21
3. Pete McLeod CAN
12
4. Matt Hall AUS
7
  Jošihide Muroja JAP
7
6. Nigel Lamb GBR
5
  Martin Šonka CZE
5
  Nicolas Ivanoff FRA
5
9. Matthias Dolderer GER
3
10. Péter Besenyei HUN
0
  Kirby Chambliss USA
0
  Michael Goulian USA
0

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář