Databáze letišť 2014 vstoupila v České republice v platnost

05.05.2014

Databáze letišť 2014 vstoupila v České republice v platnost
Databáze letišť 2014 vstoupila v České republice v platnost (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ačkoliv nová Databáze letišť 2014 vyšla 4. dubna, informace týkající se vzdušného prostoru ČR mají platnost až nyní - od 1. května. Na Slovensku si musíte ještě pár dní počkat - nový vzdušný prostor na Slovensku vstupuje v platnost až 29. května 2014. Toto upozornění platí hlavně pro zcela novou leteckou mapu VFR, která je od letoška přiložena ke každé Databázi letišť. Slovenská část mapy je platná právě až od 29. května. A změny k tomuto datu budou na Slovensku významné - mění se celé uskupení CTR/TMA okolo Bratislavy (Bratislava, Malacky, Piešťany a návazně některé prostory LZ R+TRA+TSA) a dále CTR/TMA okolo Popradu.

V nejbližších dnech by měli již obdržet novou Databázi letišť také všichni členové Svazu UL LAA ČR. Letos je pro ně poprvé distribuována přímo samotnou LAA, které jsme Databázi letišť dodali přímo z tiskárny již 3. dubna, a od tohoto data čeká ve skladu na distribuci (v minulých letech ji dostávali členové přímo od vydavatele a byla distribuována hned z tiskárny - stejně jako všem předplatitelům, LAA však tento systém letos zcela změnila).

Aktualizaci leteckých dat v naší aplikaci pro tablety a telefony Apple jsme z důvodu platnosti až od 1. května také mohli provést až nyní. Ode dneška (4. května) jsou v aplikaci všechna data již připravena na stažení. Vzhledem k většímu objemu dat, však doporučuji nejprve aplikaci ze zařízení smazat, aby se stará data beze zbytku odstranila, a pak ji znovu nainstalovat přímo z AppStore. Data týkající se slovenského vzdušného prostoru jsou samozřejmě v aktuálně platném stavu, aktualizaci na nový stav po 29. květnu připravíme k tomuto dni.

S ukončením sekce AD4 AIPu ČR a vstupem v platnost nové VFR příručky také souvisí změna v přístupnosti AIPu ČR v naší aplikaci Databáze letišť. Sekce AD4 již oficiálně neexistuje, tak nebude nadále ani součástí naší aplikace. Všechny ostatní sekce AIPu (IFR letiště - včetně IFR dat a sekce GEN a ENR) jsou samozřejmě v aplikaci i nadále plně dostupné. Již máme však připravenu novou dohodu s ŘLP ČR na zpřístupnění nové VFR příručky v naší aplikaci, čekáme jen na její podpis a technickou realizaci začlenění VFR příručky do aplikace.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář