Program Aviatické pouti zavzpomíná na válečné konfilkty

07.05.2014

Program Aviatické pouti zavzpomíná na válečné konfilkty
Program Aviatické pouti zavzpomíná na válečné konfilkty (Zdroj: Aeroweb.cz)

Již po dvacáté čtvrté připravuje organizační štáb Sdružení Aviatické pouti stejnojmennou leteckou podívanou v Pardubicích. Letošní ročník nese podtitul Rytíři nebes a připomene letecké souboje z válečných událostí minulosti – nejen stoleté výročí první světové války, ale třeba i konflikt ve Vietnamu.

Velkou událostí letošní Aviatické pouti se stane představení legendárního amerického dvoutrupého stíhače P-38L Lightning. Na Aviatické pouti se ve dnech 31. května a 1. června představí společně s americkým dvoumotorovým bombardérem B-25J Mitchell a námořním stíhačem F-4U-4 Corsair. Návštěvníci akce uvidí jak ukázku jednotlivých letadel, tak celé tříčlenné skupiny, a jako opravdovou lahůdku slétanost dvojice Lightningu a Corsairu, během níž piloti předvedou i společný přemet.

Do období druhé světové války zanese diváky i scéna odehrávající se v jarních měsících roku 1945. Tehdy německá vojska přesouvala své jednotky a také zajatce z východu směrem na západ. Právě osvobození kolony se zajatci bude hlavním motivem představení, ve kterém se z letecké techniky představí americký stíhací North American P-51D Mustang společně se sovětským stíhačem Jakovlev Jak-3.

Leteckou akademii, která na pardubickém letišti působila od září 1945, připomene vystoupení legendárního britského stíhacího letounu Supermarine Spitfire. Právě na tomto typu pardubičtí akademici školili prvky vyšší pilotáže. Současnost leteckého výcviku na pardubickém letišti představí ukázky Centra leteckého výcviku.

Bojové ukázky se nezastaví jen v období druhé světové války, ale jedna z komponovaných scén zahrne i Vietnamskou válku. Pozemní ukázku doprovodí ukázky vrtulníků Bell 47G a Bell AH-1G Cobra společně s americkým strojem T-28 Trojan.

Aviatická pouť je tradičně spojena s akrobatickou ukázkou čtveřice „Padesátek“ skupiny Flying Bulls. Ještě jako Chrudimská čtyřka měly na Aviatické pouti 1992 svou premiéru a v letošním roce se divákům v tomto složení představí naposledy. Zároveň však návštěvníci uvidí slétanost dvojice nových letadel XA-42, která od příští sezony budou létat již v plné, čtyřčlenné sestavě.

V barvách Red Bull se na Aviatické pouti představí také letecký akrobat a jediný český zástupce v hlavní kategorii Red Bull Air Race Martin Šonka. K pardubickému leteckému dni patří každoročně i letové a statické ukázky Vzdušných sil Armády České republiky. Součástí je i kulturní program či velký dětský den.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář