Red Bull Air Race pokračuje závodním víkendem v Malajsii

15.05.2014

Red Bull Air Race pokračuje závodním víkendem v Malajsii
Red Bull Air Race pokračuje závodním víkendem v Malajsii (Zdroj: Aeroweb.cz)

Vůbec poprvé se o nadcházejícím víkendu stane dějištěm závodu série Red Bull Air Race budoucí malajsijská metropole Putrajaya. Horké, ale zároveň bouřkové klima čeká opět dvanáctku pilotů Master Class a jejich kolegy v nižším závodním poháru. Souboje v Challenger Cupu spolu s kvalifikací na závod Red Bull Air Race jsou na programu v sobotu, hlavní závod pak uvidí divácí na místě či v přenosu Red Bull TV v neděli od 10. hodiny dopolední středoevropského času.

"Trať není tak technická. Je rychlejší než v Abú Dhabí a klíčové bude, jak se podaří proletět šikanu," svěřil své první dojmy z trati český pilot Martin Šonka skrze oficiální zpravodajství Red Bull Air Race. "Je tu horko a klid. Vítr zde v podstatě nefouká. Rozhodující ale bude, jestli přijde bouřka," doplnil jeho poznatky Kanaďan Pete McLeod.

Trať je ve srovnání s předchozími dvěma opět zcela odlišná. Po průletu startovní bránou následuje lehké nasměrování vlevo do brány číslo 2 a pak už příprava na zmíněnou šikanu, na kterou navazuje ostrá pravá zatáčka do kolméno směru, průlet branami 5 a 6 a po nich překrut do opačného směru a brány číslo 7, která je tedy totožná s bránou 5. A právě vysoká G mohou rozhodovat o úspěchu či neúspěchu, neboť piloti po průletu cílovou bránou opět překrutem nasadí na druhé kolo. Manévr s vysokým přetížením tak absolvují celkem třikrát.


Závodní trať RBAR v Malajsii / Foto Red Bull

Na své druhé vítězství bude útočit britský pilot Paul Bonhomme i jeho rakouský rival Hannes Arch, kteří si body za vítězství a druhou příčku rozdělili stejným dílem v úvodních závodech v Abú Dhabí a Rovinji, a dělí se tak o celkové vedení. České barvy by měl kromě Martina Šonky v hlavním závodě hájit také Petr Kopfstein v nižším poháru.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář