RBAR: Šonku čeká vítěz kvalifikace Arch, Kopfstein druhý v poháru

17.05.2014

RBAR: Šonku čeká vítěz kvalifikace Arch, Kopfstein druhý v poháru
RBAR: Šonku čeká vítěz kvalifikace Arch, Kopfstein druhý v poháru (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nejtěžšího možného soupeře do zítřejšího klání a "až" 12. příčku si dnes vybojoval Martin Šonka v kvalifikaci závodu Red Bull Air Race v malajsijské Putrajaye. Ve vodou nasáklém ovzduší, které přinutilo organizátory změnit časový harmonogram dne, kraloval Rakušan Hannes Arch. Vítězem nižšího závodního poháru se stejně jako v Abú Dhabí a v Rovinji stal francouzský stíhač Francois Le Vot.

Vlivem časového posunu se již v brzkých ranních hodinách našeho času v Malajsii rozběhl třetí závodní víkend obnoveného seriálu závodů Red Bull Air Race. Hustý dopolední liják však jasně naznačoval, že se sobotní program bude protahovat. Počasí nakonec pustilo dvanáctku pilotů Master Class mezi pylony, déšť však vystřídala tropická třicítka a v 70% vlkhosti se potili jak letci, tak standardizované Lycomingy všech speciálů.


Foto Red Bull

Nejlépe využil nejen potenciál svého motoru Hannes Arch, který i díky nespornému leteckému umění zastavil stopky na čase 1:15,144, čímž předčil jak druhého Kanaďana Petea McLoeda, tak třetího Australana Matta Halla. Trochu rozpačitý byl výkon čtvrtého Brita Paula Bonhommea, dělícího se s Archem o průběžné celkové vedení, který za Rakušanem zaostal o bezmála sekundu a půl.

Příslib lepšího výsledku, než v dosavadním průběhu Red Bull Air Race 2014 prokazoval, se objevil i na křídlech šestého Pétera Besenyeie z Maďarska, který kromě první čtveřice nestačil ještě na Nigela Lamba z Velké Británie. Uherský matador narazí v zítřejším klání dvojic na Němce Matthiase Dolderera, který skončil hned za ním. Vítězstvím v "knock-out" systému se budou snažit překvapit také osmý Japonec Jošihide Muroja, devátý Michael Goulian z USA, jeho krajan Kirby Chambliss, Francouz Nicolas Ivanoff i Martin Šonka.

"Netuším, co se tam dnes stalo. Ráno jsem trať zaletěl bez penalizací za 1:17 a v kvalifikaci jsem měl 1:20. Přitom jsem to letěl velmi podobně, takže opravdu nechápu, kde jsem ty tři sekundy ztratil," hodnotil svůj kvalifikační nezdar český reprezentant, jemuž pozice na chvostu výsledkové listiny kvalifikantů do souboje dvojic logicky přisoudila nejtěžšího možného soupeře.

Podle plánu by se měl nedělní závod rozběhnout v 10 hodin dopoledne středoevropského času a sledovat jej můžete živě na webu Red Bull Air Race. Kvůli nabitému sportovnímu programu přes den jej ze záznamu až o půlnoci na pondělí odvysílá také Česká televize.

Do třetice Le Vot

Jednoznačně největším adeptem na kokpit závodního speciálu v mistrovské třídě v příštím ročníku Red Bull Air Race je Francois Le Vot. Stíhač ze země galského kohouta ovládl i třetí závod Challenger Cupu, novinky letošní sezóny Red Bull Air Race. Českého fanouška však může těšit především vynikající druhá pozice Petra Kopfsteina, na něhož nestačil žádný ze zbylých čtyř účastníků. Zklamáním domácích fanoušků bylo až šesté místo Malajsijce Halima Othmana.

V celkovém pořadí Challenger Cupu tak vede suverénní Francouz s 30 body před druhým, dneš však až třetím, Švédem Danielem Ryfou se 14 body a právě Kopfsteinem, který má ještě o dva body méně. Do finále v rámci poslední zastávky kalendáře 2014 v Číně postoupí šest letců s nejvyšším bodovým ziskem. Celkový vítěz pak získá možnost účastnit se hlavní série RBAR v příštím roce.

Le Vot wins in Putrajaya
Foto Red Bull

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář