Potvrzeno! Do Boleslavi v pátek dorazí i obojživelná Catalina

09.06.2014

Potvrzeno! Do Boleslavi v pátek dorazí i obojživelná Catalina
Potvrzeno! Do Boleslavi v pátek dorazí i obojživelná Catalina (Zdroj: Aeroweb.cz)

Když se před dvěma měsíci ozval řediteli Dobového leteckého dne Tomáši Ratimcovi telefon, který nabízel přílet letounu Catalina do Mladé Boleslavi, nevěřil svým uším. Letoun, který patří k nejzajímavějším průzkumným letounům druhé světové války a ještě k tomu obojživelný – to byla nabídka, která se neodmítá. Od prvního kontaktu po jasný plán příletu vedla ještě velmi trnitá cesta. Výsledkem náročných jednání je ale potvrzená účast letounu Consolidated PBY Catalina na jubiljením 10. dobovém leteckém dni, který se v Boleslavi uskuteční již během nadcházející soboty.

Letoun výrobce Consolidated Aicraft Corporation vzlétl poprvé v březnu 1935. Výroba běžela v letech 1936–1945, kdy bylo vyrobeno více než 4 000 kusů.

Vstupenky na akci zakoupíte již nyní v síti TicketPro!

Proč vlastně tento hydroplán vznikl. Na počátku 30. let byl požadavek amerického vojenského námořnictva na hlídkový hydroplán. Americké firmy Consolidated Aircraft Corporation a Douglas začaly v roce 1933 s vývojem prototypů. Zkoušky pokračovaly s potřebnými konstrukčními změnami až do roku 1936, kdy začala sériová výroba. Kromě USA se letouny v rámci mezinárodních dohod vyráběly licenčně také v Kanadě a v SSR.

Letoun Catalina byl využíván k průzkumným akcím, k boji proti ponorkám a dopravním lodím, k dopravě nebo k záchranným akcím, při nichž se na moři hledali sestřelení piloti letadel či trosečníci. Ačkoliv byl letoun poměrně pomalý a nemotorný, jednalo se o spolehlivý stroj, který měl navíc daleký dolet a velkou únosnost. Velice známé je jeho působení v Tichomoří, méně známá je činnost v Atlantiku při ochraně konvojů do Murmanska nebo při honu na německou bitevní loď Bismarck.

Catalina je považována za nejúspěšnější a nejvíce vyráběný hydroplán. Poslední Cataliny sloužily v armádách ještě v osmdesátých letech minulého století.

Potěšit se v Mladé Boleslavi pohledem na tento krásný originál historického stroje, který zas sebou zanechal nesmazatelnou stopu letecké historie, můžete nejen během sobotního hlavního programu, ale již během příletu v pátek 13. června odpoledne.

Více info o programu 10. dobového leteckého dne...

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář