Cessna v Oskoshi předvedla novou dieselovou C172

29.07.2014

Cessna v Oskoshi předvedla novou dieselovou C172
Cessna v Oskoshi předvedla novou dieselovou C172 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost Cessna Aircraft Company představila včera v rámci leteckého dne EAA AirVenture v americkém Oskoshi svůj nový model populárního letounu C172 Skyhawk. Celý název letounu je Turbo Skyhawk JT-A a jedná se o verzi s dieselovým motorem Continental CD-155. Jde již o druhý model podobné koncepce; prvním byla dieselová verze letounu Skylane, o níž jsme vás informovali zde před dvěma lety.

Letouny Cessna z řady Turbo jsou odpovědí na snahu o postupné omezování užívání olovnatých leteckých paliv. Turbo Skyhawk by měl totiž létat hlavně na dostupnější a bezolovnaté letecké palivo JET A. Nový dieselový motor Continental spolu s tímto palivem navíc navýší letové výkony stroje počínaje doletem, jež se má zvýšit na 1 012 NM (1 874 km), což představuje oproti standardnímu Skyhawku nárůst o 58 procent. Maximální rychlost též vzroste na 131 uzlů a to vše má nová Cessna zvládnout s o čtvrtinu menší spotřebou oproti typu spalujícímu avgas.

Stejně jako jeho dieselový bratr z řady Skylane má disponovat glass kokpitem s avionikou Garmin 1000 a standardní kabinou schopnou pojmout až čtyři cestující.

Zatímco nový letoun má přejít do sériové výroby až počátkem roku 2015, samotný dieselový motor CD-155 již certifikovala Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) i pro dodatečnou zástavbu do již stávajících mladších Skyhawků v rámci doplňkového typového osvědčení.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář