Rusko plánuje nahradit české letecké motory svými vlastními

06.08.2014 2 příspěvky

Rusko plánuje nahradit české letecké motory svými vlastními
Rusko plánuje nahradit české letecké motory svými vlastními (Zdroj: Aeroweb.cz)

Rusko hodlá nahradit české letecké motory do malých letounů za kusy z domácí provenience. V pondělí na toto téma diskutoval ruský president Vladimír Putin s ruským ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem. Jde o nepřímou reakci na hrozbu sankcí, které chce vůči Rusku uvalit Evropská unie.

Pohonné jednotky pro menší letouny a vrtulníky zatím do Ruska dodává První brněnská strojírna Velká Bíteš. Pro tu je Rusko jedním z nejdůležitějších odbytišť. Firma se tak obává, že by kvůli sankcím mohla přijít o velkou část svých zisků, jež loni činily rekordní 1,2 miliardy. Přesně by se mělo jednat o úbytek v řádu až stovek milionů korun.

„Do malých ruských letadel je třeba montovat motory domácí výroby,“ řekl prezident podle tiskové agentury ITAR-TASS. Ruští výrobci podle Manturova již vlastní motory vyvíjejí. „Předpokládáme, že do konce roku 2016 bychom měli zahájit proces jejich certifikace a výroby.“

Podle Manturova tamní konstrukční kanceláře již od loňska vyvíjejí nový typ malého dopravního letounu až pro 16 cestujících. Stroj má nahradit dosluhující letouny Antonov An-2 na vnitrostátních linkách. Prototyp má být představen v příštím roce a do výroby má přijít přibližně o dva roky později. Jisté však je, že typ bude již bez osvědčených českých motorů.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

An-2 a české motory?

07.08.2014 v 11:20 Tom

Oni snad v An-2 někdy byly nějaké české motory?

Odpovědět

RE: An-2 a české motory?

07.08.2014 v 14:20 Adam Zuska

Tome, on snad někdo něco takového píše? :)

Odpovědět

Přidat komentář