Jiří Pruša zamíří opět nad ostrovy, tentokráte k Baltskému moři

08.08.2014

Jiří Pruša zamíří opět nad ostrovy, tentokráte k Baltskému moři
Jiří Pruša zamíří opět nad ostrovy, tentokráte k Baltskému moři (Zdroj: Aeroweb.cz)

Od dubnového prvního letu na Kanárské ostrovy a červnové cesty nad ostrovy Severního moře se pilot a publicista Jiří Pruša chystá na třetí pokračování své expedice Evropské ostrovy, která ho již příští týden zavede do oblasti početných finských ostrovů, Botnického zálivu či pobaltských států. Jeho cestu a deníkové zápisy z ní vám opět zprostředkujeme i na Aerowebu.

"Datum odletu z Příbrami plánuji na pondělí 11. srpna kolem poledne – tato etapa vede hodně na sever, kde ve druhé polovině srpna už pomalu začíná podzim se svými průvodními jevy, z nichž největším nepřítelem jsou mlhy. Plánovaný termín je tedy v podstatě na konci období, kdy je možné s rozumnou pravděpodobností doufat v příznivé počasí," vysvětluje Jiří Pruša před svým odletem.

Třetí etapa by měla být časově nejkratší ze všech dosud odletěných tras v rámci expedice. Potrvá zhruba 25 letových hodin, pilot během nich se svým Dynamikem OK-LEX uletí 5 000 kilometrů a zpět do Příbrami by se měl vrátit po osmi dnech.

Jiří Pruša si získal pozornost letos po Velikonocích svou nevšední cestou na Baleáry, Kanáry a Madeiru. O měsíc později na to navázal letem na ostrovy u Velké Británie či k norským fjordům. Po nyní chystané třetí etapě má letec v plánu navštívit na přelomu léta a podzimu ještě ostrovy Jaderského moře či Maltu. Jeho počínání bedete moct jako již tradičně sledovat v rámci speciálu Evropské ostrovy.

Příběhy Jiřího Pruši z jeho dosavadních cest si můžete připomenout také z reportážních e-knih.

Kanárské ostrovy a zpět
Nebe nad Evropou I.

Autor: Jiří Pruša
Nakladatelství: MAFRA
Rok vydání: 2014
Na výrobě spolupracovali:
Jožo Skácal, Jinřich Ilem
Cena: 99 Kč
Formáty: PDF, PDF pro čtečky

Ostrovy Severního moře
Nebe nad Evropou II.

Autor: Jiří Pruša
Nakladatelství: MAFRA
Rok vydání: 2014
Na výrobě spolupracovali:
Jožo Skácal, Jinřich Ilem
Cena: 99 Kč
Formáty: PDF pro čtečky

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář