Cvičení Ample Strike po celý týden výrazně omezí vzdušný prostor

07.09.2014 9 příspěvků

Cvičení Ample Strike po celý týden výrazně omezí vzdušný prostor
Cvičení Ample Strike po celý týden výrazně omezí vzdušný prostor (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společné cvičení aliančních armád Ample Strike 2014, které se na našem území rozběhlo koncem minulého týdne, od pondělí také významně omezí vzdušný prostor České republiky. Hlavní využívané prostory se nachází v jižních Čechách, na jihu Moravy v okolí Náměště nad Oslavou a na Olomoucku. Podrobnosti zmiňuje příloha VFR příručky VFR-SUP 25/14.


Vymezení prostorů pro cvičení Ample Strike 2014 / Foto lis.rlp.cz (kliknout pro zvětšení)

S výjimkou prostorů ROZ Náměšť (LK TRA 30) a ROZ Libavá (LK TRA 31), které sahají od země, je spodní hranice všech vyhrazených prostorů 1 000 stop AGL a je tedy možné je podletět. Přílety a odlety z letišť či SLZ ploch v prostoru Náměště řídí místní vojenské stanoviště přiblížení na frekvenci 118,150 MHz.

Prostory budou rezervovány od pondělí 8. září do pátku 12. září, vždy mezi 9. a 19. hodinou SELČ a 20. a 23. hodinou SELČ. Aktivace prostorů včetně veškerých případných změn ve využití bude zveřejněna cestou AUP.

Cvičení Ample Strike 2014 navazuje na cvičné manévry Ramstein Rover z posledních let. Jeho cílem je sladit postupy pilotů a předsunutých leteckých návodčích pro akce Severoatlantické aliance (NATO).

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Horší než za socíku...

07.09.2014 v 17:24 David

Zase 1/8 republiky obsazena...Už je to horší než za socíku...Ochota vojáku někam poštet civily je známá...

Odpovědět

koordinace je možná

07.09.2014 v 20:37 Vlad

Jsem z plochy dotčené tímto cvičením a bylo to tak i v minulosti. Jak odlet, tak přílet na naši plochu se dal s řídícím v Náměšti zkoordinovat a to tak, že jsme dokonce viděli provoz cvičících pilotů. Doufám, že se na ochotě řídících nic nezmění.

Odpovědět

Cvičení Ample Strike po celý týden výrazně omezí vzdušný prostor

07.09.2014 v 21:18 michal

ahoj upřímně srovnat se to vůbec nedá za socíku byli dispečeři polobohové se kterými se skoro nedalo mluvit, a dneska velká většina ať už civilních nebo vojenských je vždy ochotna pomoct, poradit, a pokud důvěřují, že druhá strana ví kudy letí a dokáže udržet i výšku, tak Vás pustí pokud to jen trochu jde, lítám 3-4x týdně přes republiku a musím uznat že je to rok od roku lepší. Potkávám běžně vojenský provoz ve vzduchu i v podobné výšce takže za mě jen palec nahoru

Odpovědět

RE: Horší než za socíku...

07.09.2014 v 21:26 Honza II

Nevím, kam chodíš Davide na tyto zkušenosti s vojákama, spíš plácáš jenom blbosti. Domovské letiště mám v TMA Čáslav, přes CTR Čáslav létám tak 10x za měsíc, několikrát za měsíc přes Náměšť nebo Pardubice a za posledních 5 let jsem neměl jediný negativ. Chceš si proletět RWY v Čáslavi, bez problémů. Úroveň komunikace a ochota super. Pro příští příspěvky tohoto typu zkus jiné weby, třeba Blesk, tamu budeš doma.

Odpovědět

Horší než za socíku...

08.09.2014 v 17:59 Milan

Naprosto souhlasím s Honzou. Vždycky jsem se domluvil a neměl problémy.Dohovor předem po drátě nebo i po rdst. A to máme domovské letišťátko v MCTR.Je vždy jenom o slušnosti a komunikaci.

Odpovědět

Horší než za socíku...

11.09.2014 v 7:22 Luboš

Ten pán,co píše,že je to horší než za socíku by si měl moc dobře vzpomenout,co se v tý době dělo.Domnívám se,že písatel je hodně mladý a nic si nepamatuje.To tenkrát létaly nám nad hlavou stíhače v kuse např.dvě i více hodin a těsně nad domama.Rachot to byl pořádnej.Asi se už zapomělo.Nyní....? Velice vstřícní lidé na věži,když jsem tam volal ohledně obsazenosti prostoru,vše dobře vysvětlili,poradili co a jak.Díky jim jsem mohl létat bez omezení a věděli jsme o sobě.Včera létali také v naprostém klidu a bez rušení.Krásná podívaná a přesvědčení,že naše vojsko se procvičuje a může být jen lepší a lepší. Klidně ať létají a vůbec to nikomu nevadí.

Odpovědět

RE: Horší než za socíku...

11.09.2014 v 9:33 PETR

....ano, ten kdo píše, že je to horší než za sociku asi trpí nějakou duševní poruchou. Já si vzpomínám, jak jsme vytáhli větroně, počasí na 500 a zase jsme je uklidili, protože někde nad republikou se šel proletět jeden Delfín. Moje zkušenosti s vojáky jsou v posledních letech jen ty nejlepší. I někteří civilní řídící /LKTB/ by se mohli od nich učit....

Odpovědět

Horší než za socíku....

11.09.2014 v 16:43 Jakub

Tipoval bych,že David za socíku žádnou skušenost s řídícím nikde v republice mít nemohl protože na to neměl léta a dnes tady jen plácá hlouposti.

Odpovědět

LKKB vcera

11.09.2014 v 21:57 Paul

Ahoj, byl jsem včera (10.9.) na výletě z Letňan a vracel se někdy kolem půl sedmé - nezažil jsem nikdy předtím takový traffic na frekvenci Kbel, a ten věžník tam, to byl opravdu člověk na svém místě. Žádné omezování "pitomého civila" v ultralightu, naopak. Jen jsem nemohl z Limy přímo na Letňany, ale musel jsem via Mike, protože tam měl nejspíš někoho na přiblížení. Chtěl jsem původně požádat o shortcut, ale nedostal jsem šanci ani zmáčknout tlačítko vysílání - bylo tam OPRAVDU husto, mimo možná čtyř-pěti letadel ještě jeden balón s nefunkčním módem Charlie na odpovídači, někde nad Průmyslovou, tzn. v ose Romeo - base leg 23 v Letňanech, právě v užívání. Někdo z pilotů při loučení poznamenal, že je to tam dneska jako na Ruzyni a věžník mu s naprostým klidem odpověděl, že takto je to tam skoro každý večer. Nevím, nebývám tam teď zas až tak často, ale svého času jsem tam létal hodně a můžu říct, že jsem s military tower ve Kbelích neměl nikdy žádný problém. Bohužel to bylo občas obráceně, za což se jim tímto zpětně moc omlouvám. Pokaždé se mi snažili vyjít maximálně vstříc, jednou mi dokonce při zaseknutém přepínači na rádiu nabídli zprostředkování komunikace s Vodochody tower, a to toho tam v té chvíli neměli úplně málo na práci. Za mě prostě klobouk dolů před jejich profesionalitou a ochotou pomoci i nám amatérům.

Odpovědět

Přidat komentář