Vstříc řeckým bájím i středověku, Jiří Pruša míří počtvrté nad ostrovy

30.09.2014

Vstříc řeckým bájím i středověku, Jiří Pruša míří počtvrté nad ostrovy
Vstříc řeckým bájím i středověku, Jiří Pruša míří počtvrté nad ostrovy (Zdroj: Aeroweb.cz)

Chvíli před dnešní jedenáctou dopolední se podvozek Dynamicu OK-LEX odpoutal od půdy příbramského letiště, vstříc čtvrté etapě expedice Evropské ostrovy. Na jeho palubě samozřejmě nechybí pilot a publicista Jiří Pruša, který tak chce završit svou takřka půlroční snahu o obletění a nafilmování ostrovů a ostrůvků v evropských mořích. Poslední dvanáctidenní etapa míří do východního Středomoří.

OK-LEX
Foto Archiv Jiřího Pruši

ON-LINE sledování polohy

Sledovat polohu letounu můžete ve speciálu
Evropské ostrovy IV.

"Poslední etapa je odlišná oproti těm předchozím zejména v množství historických míst a památek, přes které poletím. Ve svých poznámkách mám množství míst, kde se narodili lidé, o kterých jsme se učili – například Pythagoras - nebo kde spadl do moře Ikaros. To všechno bych rád viděl, zachytil a ukázal všem, kdo o to budou mít zájem," lákal pilot před dnes započatou cestou. "Nabízí se zde však i řada míst historicky spjatých druhou světovou válkou či středověkem," upozornil letec například na hrad Sighisoara v rumunských Karpatech, pravděpodobné rodiště valašského knížete Draculy, jenž se později stal předlohou stejnojmenného upíra.

Před cestou si tentokrát důkladnou prohlídkou prošel i cestovatelův dolnokřídlý souputník. "Letadlo při poslední cestě utrpělo malé 'zranění' od odraženého kamene, který prorazil potah stabilizátoru. Kvůli tomu bylo bohužel nutné stroj přeletět k výrobci do Prievidzy, kde provedli jak opravu, tak také stohodinovou prohlídku. Současně jsem nechal aktualizovat software letadla a 3D databázi v GPS."

Stejně jako předchozí tři části expedice, ani tato se jistě neobejde bez drobných starostí či nejistoty. "Každá akce má své problémy – v oblasti, kam letím, předpokládám problémy zejména kvůli nedostatku vhodného paliva na letištích v Řecku. Jako vždy si pak musím přát, aby počasí bylo rozumné a technika spolehlivě fungovala," uzavřel Jiří Pruša.

Jeho cestu můžete již tradičně sledovat on-line v přímém přenosu ve speciálu Evropské ostrovy, kam budou denně přibývat také obrázky a pilotovy postřehy z cesty.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář