Legacy 500 získal certifikaci, Embraer ho doručil prvnímu zákazníkovi

14.10.2014

Legacy 500 získal certifikaci, Embraer ho doručil prvnímu zákazníkovi
Legacy 500 získal certifikaci, Embraer ho doručil prvnímu zákazníkovi (Zdroj: Aeroweb.cz)

Brazilský výrobce letadel Embraer obdržel v srpnu certifikaci pro svůj nový letoun Legacy 500 a koncem minulého týdne slavnostně doručil jeden stroj prvnímu brazilskému zákazníkovi. Nový letoun představuje prodlouženou verzi loni do provozu uvedeného Legacy 450.


Nový Legacy 500 / Foto Embraer

Legacy 500 není jen delší než svůj o něco starší bratříček. Pojme v maximální kapacitě 12 cestujících, o dva více než Legacy 450. Standardně bude ovšem sloužit osmi lidem k sezení, případně čtyřem lidem k ležení. S maximálním dostupem 45 000 stop činí jeho dolet až 5 555 km (3 000 námořních mil).

Jeho posádka bude mít k dispozici moderní avioniku od společnosti Rockwell Collins na čytřech 15palcových obrazovkách. K lepší prostorové orientaci v podmínkách pro let podle přístrojů dopomůže speciálně vyvinutý Embaer Enhanced Vision System, jehož součástí je jak syntetický vykreslovač terénu, tak průhledový head-up displej (HUD).

Brazilský Embraer dlouhodbě soupěří o pozici trojky na trhu výrobců letadel s kanadským Bombardierem za dvojicí gigantů Airbus a Boeing. Kromě ryze dopravních letounů řady ERJ prorazil na poli bussines jetů s modelovými řadami Legacy, Lineage či Phenom. Výrobce má stopy i v České republice - tuzemský podnik Aero Vodochody se podílí na vývoji a výrobě částí pro transportní letoun Embraer KC-390.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář