Nová technologie by mohla chránit piloty před laserovými útoky

07.11.2014

Nová technologie by mohla chránit piloty před laserovými útoky
Nová technologie by mohla chránit piloty před laserovými útoky (Zdroj: Aeroweb.cz)

Kanadská společnost Lamda Guard, jež se zabývá vývojem a výrobou optických filtrů pro lepší vidění, přišla s unikátním řešením, které by mohlo piloty v kokpitech chránit před nebezpečnými laserovými útoky. Jejich počet ve světě ani u nás totiž rozhodně není zanedbatelný.


Foto Lamda Guard

Nová technologie, založená na pokrytí prosklených částí letadla speciální vrstvou nanočástic schopných zastavit určité vlnové délky světeného spektra, tedy i laserové záření, je podle výrobce aplikovatelná prakticky na jakýkoliv povrch, aniž by došlo ke změně jeho průhlednosti či vzhledu. Navíc se má jednat o snadno aplikovatelné, dlouhotrvající a i cenově efektivní řešení například oproti speciálním brýlím.

Vážnost hrozby laserových útoků dokládají statistiky amerického Federálního leteckého úřadu, podle nichž za loňský rok v 35 případech vyžadovalo oslnění jednoho z pilotů v kokpitech letadel zásah lékařů a hospitalizaci.

Podobné případy registrují také orgány v České republice. Za loňský rok obdržel Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN) 29 hlášení o laserových útocích, z toho 27 v případě letounů nad 5 700 kg maximální vzletové hmotnosti. Za první tři čtvrtletí roku 2014 eviduje ÚZPLN 19 případů laserových útoků. Nejvíce jich zasáhlo letadla při přiblížení na pražské letiště Václava Havla.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář