Air Race 1 - sérii Red Bullu přibude příští rok nová konkurence

29.12.2014

Air Race 1 - sérii Red Bullu přibude příští rok nová konkurence
Air Race 1 - sérii Red Bullu přibude příští rok nová konkurence (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ke světoznámé sérii Red Bull Air Race by v příštím roce mohla přibýt i nová soutěž Air Race 1. Tu nedávno představila organizace Formula One Air Race Association. Jak název vypovídá, mělo by se jednat o jakousi verzi Formule 1 ve vzduchu, přičemž scénář závodu se má stát, na rozdíl od série RBAR, atraktivním právě kvůli podobnosti s tímto automobilovým sportem.

Závod má probíhat hromadně, vždy s osmi letouny na trati. Po odletění deseti 5km okruhů vyhrává první v cíli. Okruhy samotné zatím neměly specifikovaný tvar, pravděpodobně se ale bude jednat o oválné závodiště, ne nepodobné tomu v americkém Renu. Piloti mají mezi sebou soupeřit v různých letounech, vždy ale se stejným, 75kW motorem Continental O-200-A, který pohání například Cessnu 150. Úpravy draku už záleží na jednotlivých týmech. Speciály by tak měly dosahovat rychlostí okolo 450 km/h.

Tento druh závodu nazývaný Formula One Air Race má v Americe již půl století dlouhou tradici. Jako celosvětový seriál závodů se ale má v příštím roce ukázat poprvé. Pro nadcházející sezónu jsou zatím naplánovány tři zastávky v různých zemích, dvě z nich budou pravděpodobně i na starém kontinentě. Organizátoři závodů chtějí zaplnit podle nich prázdné místo v motorsportu a konkurovat právě výše zmíněným sportovním odvětvím.


Foto Jane Jarvis

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář