Pátrací týmy vyzvedly oba letové zapisovače Airbusu A320 Air Asia

13.01.2015

Pátrací týmy vyzvedly oba letové zapisovače Airbusu A320 Air Asia
Pátrací týmy vyzvedly oba letové zapisovače Airbusu A320 Air Asia (Zdroj: Aeroweb.cz)

Po dvou týdnech pátrání a "falešných poplachů" včera z Jávského moře konečně dorazila potvrzená pozitivní zpráva. Pátrací tymy našly nedaleko místa nedávného nálezu ocasní části trupu v hloubce asi 30 metrů pod hladinou oba letové zapisovače zříceného Airbusu A320 Air Asia. Podle posledních informací jsou již obě tzv. černé skříňky vyzvednuty.

The tail section recovered on deck of Crest Onyx (Photo: Reuters)
Foto Reuters

Vzhledem k dosavadnímu průběhu vyšetřování, které nepřineslo prakticky žádné stopy po příčinách tragické nehody z konce loňského roku, se k výsledkům analýzy letových zapisovačů upínají veškeré naděje indonéských úřadů, které vyšetřování vedou. Zatímco záznamník letových údajů (FDR) je v rukou specialistů již od včerejška, vylovení záznamníku hovorů v kokpitu (CVR) se kvůli komplikované povětrnostní situaci v oblasti podařilo teprve dnes.

První analýzy zapisovače letových dat se dají očekávat v řádu týdnů. Současně také pokračuje pátrání po dalších částech trupu a více než stovce obětí, které se doposud nepodařilo najít. Podle serveru AV Herald se na pátrání podílí 15 letadel a 34 lodí.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář