DARPA plánuje vypouštět satelity za pomoci stíhaček

12.02.2015

DARPA plánuje vypouštět satelity za pomoci stíhaček
DARPA plánuje vypouštět satelity za pomoci stíhaček (Zdroj: Aeroweb.cz)

Americká vládní agentura DARPA představila projekt ALASA (Air Launched Assist Space Access), možnou alternativu dopravy menších satelitů na nízké oběžné dráhy. Systém spočívá ve spojení výkonného letounu a lehčí rakety, konkrétně upraveného F-15E Strike Eagle a speciálního podvěsného kompletu s raketovým motorem.


Foto DARPA

Od toho si letectvo slibuje kromě třetinových nákladu i velkou úsporu času, který je pro podobné projekty často klíčový. Asi nejčastějším nákladem totiž budou různé sledovací satelity, které jsou většinou vysílány na nízké oběžné dráhy hlavně vzhledem k opravdu aktuálním potřebám bezpečnostních služeb. Proto je nevýhodné čekat i několik měsíců na start většího satelitu, ke kterému by se mohl ten menší připojit, zvláště pak u zařízení fungujících jen asi tři měsíce.

Celý proces vynášení satelitu s pomocí stíhačky má samozřejmě začínat prudkým vystoupáním letounu do zhruba dvanáctikilometrové výšky. Po upuštění podvěsu se zažehnou čtyři nosné motory, které náklad vynesou na hranici vesmíru. Pak kontrolu převezme jakýsi druhý stupeň zařízení, který satelit dopraví přesně na určené místo.

Zařízení bude schopno vynášet náklad do hmotnosti 45kg a to jen několik hodin po vydání rozkazu, na rozdíl od současného provozu. Ještě letos by mělo dojít k prvnímu testovacímu letu, přičemž systém má být schopen plné funkčnosti během roku 2016.


Video Youtube / DARPAtv

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář