Letadlo Air India se vracelo zpět na letiště v Torontu

19.09.2006

Letadlo Air India se vracelo zpět na letiště v Torontu
Letadlo Air India se vracelo zpět na letiště v Torontu (Zdroj: Aeroweb.cz)
Letoun s více než 150 lidmi na palubě se po vzletu vrátilo zpátky do Toronta, když byl na jeho palubě nalezen podezřelý balíček. Let Air India 188 odstartoval z kanadského letiště v pondělí 18.9.2006 ve 21:15 místního času a zamířil do Indie přes britský Birmingham. Nedlouho po odletu našli cestující na toaletě podezřelý balíček a oznámili to posádce.

Pilot se okamžitě vrátil zpátky do Toronta, po přistání zaroloval na vzdálenou odstavnou plochu a letadlo bylo okamžitě evakuováno. Policisté prozkoumali balíček za pomoci psů, kteří umí čichem identifikovat bombu a skutečně se ukázalo, že se o bombu jednalo. Bomba byla následně zneškodněna zabezpečeným výbuchem.

Policejní zástupce seržant Moore, který poskytl tisku některé informace, však odmítl prozatím říci bližší podrobnosti o obsahu balíčku. „Samotná okolnost, že na toaletě byl takový balíček, znamenala pro posádku letadla reakci, vedoucí ke zvýšení bezpečnosti cestujících,“ uvedl Moore.

Cestující zůstali v Torontu do úterního rána a museli znovu projít důkladnou prohlídkou, stejně jako jejich zavazadla. Společnost Air India už na explozi bomby několikrát doplatila – 23. června 1985 zabila bomba na palubě letadla 329 cestujících, rovněž nad územím Kanady. Tento případ znamená dodnes největší masovou vraždu, jejíž původ byl na kanadském území. Šlo o let 182 z Montrealu do Londýna a letadlo explodovalo a zřítilo se u pobřeží Irska. Tentýž den, o hodinu dříve, zabila bomba dva nakladače na letišti v Japonsku; šlo také o letadlo Air India a bomba vybuchla předčasně.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář