Australské konsorcium jako první vytisklo proudový motor

04.03.2015

Australské konsorcium jako první vytisklo proudový motor
Australské konsorcium jako první vytisklo proudový motor (Zdroj: Aeroweb.cz)

Univerzita Monash v australském Melbourne vyvinula ve spolupráci se společností Amaero Engineering první proudový motor vytvořený tzv. 3D tiskárnou. Je to vlastně kopie blíže nespecifikovaného malého leteckého proudového motoru, jednotlivé kusy jsou vymodelované vrstvu po vrstvě ze směsi niklu, titanu a hliníku.

Nová možnost výroby pomocí laserové tiskárny nanášející práškový materiál na počítačem určené místo nabízí takřka revoluční možnosti konstrukce. Díly se dají s její pomocí vytvářet s neuvěřitelnou přesností a bez zbytečného odpadu a konstrukčních kompromisů. Nic se nemusí spojovat, jednoduše se to vytiskne jako jeden kus. Jakkoliv složitou turbínu navíc vytvoří za zlomek času v porovnání se stávajícími technologiemi, řádově do týdne místo několika měsíců.


Foto Monash University

Univerzita Monash spolu s Amaerem nyní plánuje zkoumat možnosti úpravy motoru za pomocí tiskárny, například chce vytvořit odlehčenou variantu motoru. Hned po představení technologie na australské Avalon Airshow o ni projevilo zájem mnoho výrobců, například francouzský Safran, který se na vývoji i sám podílel.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář