Do ČR poprvé zavítá kvalifikační kolo světového finále v plachtění

23.03.2015

Do ČR poprvé zavítá kvalifikační kolo světového finále v plachtění
Do ČR poprvé zavítá kvalifikační kolo světového finále v plachtění (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na začátku května se na letišti ve Frýdlantě nad Ostravicí uskuteční plachtařská soutěž – Velká cena větroňů – kvalifikace světového finále. Tato mezinárodní soutěž pod hlavičkou Mezinárodní letecké federace (FAI), která se skládá z osmi kvalifikačních závodů po celém světě, zavítá do České republiky vůbec poprvé.

Hlavní soutěže se budou od 2. do 9. května účastnit piloti českého reprezentačního družstva v plachtění a zástupci evropských států, jako je např. Polsko, Německo, Slovinsko či Itálie, včetně v současnosti nejlepšího plachtaře na světě Poláka Sebastiana Kawy.

Piloti kluzáků budou startovat z letiště Frýdlant nad Ostravicí, po získání výšky ve stoupavých proudech pak provedou hromadný startovní odlet směrem na soutěžní trať. Během odletu budou prolétávat rychlostí až 200 km/h v úrovni Lysé hory, která je prvním soutěžním bodem jejich tratě, prakticky ve výši očí diváků. Na moravskobeskydském vrcholu bude pro diváky připraven i stánek s projekcí průběhu závodu. Piloti budou prolétávat nad územím Česka, Slovenska a Polska nad horským územím.

Kluzáky bude možné na jejich soutěžním letu sledovat pomocí tzv. online trackingu. Pilota, který se pohybuje desítky kilometrů od letiště startu, tak lze sledovat přes internet prakticky kdekoliv. Soutěžní trať vyhrává ten pilot, který obletí všechny vytyčené povinné body tratě a přiletí do cíle na letišti ve Frýdlantě jako první. Hromadné průlety cílem lze sledovat na letišti ve Frýdlantě nad Ostravicí.

Na denní reportáže, sestřihy a rozhovory se můžete těšit jak na Aerowebu, tak na stránkách soutěže http://www.sgp.aero nebo facebooku Letiště Frýdlant nad Ostravicí.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář