Jak je to se zdravotní způsobilostí leteckého personálu

26.09.2006

Jak je to se zdravotní způsobilostí leteckého personálu
Jak je to se zdravotní způsobilostí leteckého personálu (Zdroj: Aeroweb.cz)
Od 1. července 2006 vstoupil v platnost nový zákon o civilním letectví č. 225/2006 Sb. a v něm jsme se dočkali určitých změn v požadavcích na zdravotní způsobilost leteckého personálu. Nahlédněme do zákona a zjišťujme, jak je to s požadavky na zdravotní způsobilost leteckého personálu.

Velké letectví

Leteckým personálem se podle zákona o civilním letectví rozumí výkonní letci, obsluhující personál a pozemní letecký personál. Po všech vyjmenovaných složkách leteckého personálu se vyžaduje bezúhonnost, odborná a zdravotní způsobilost a průkaz, opravňující k příslušné činnosti leteckého personálu. Letecký personál je veden v evidenci Úřadu pro civilní letectví (§18). Do leteckého personálu se však neřadí uživatelé sportovních létajících zařízení.

Podle §19 potom ÚCL vydává průkazy způsobilosti leteckého personálu tomu, kdo pokáže svoji bezúhonnost, zdravotní a odbornou způsobilost. Nás nyní zajímá zdravotní způsobilost. Tu zjišťuje posuzující lékař, který je k tomu pověřen ÚCL, anebo který pracuje ve zdravotnickém zařízení, které bylo takto pověřeno ÚCL. Avšak může být také ustanoveno, že zjišťovat zdravotní způsobilost leteckého personálu mohou i praktičtí lékaři – ovšem zase jen zákonem o civilním letectví, případně navazujícím prováděcím předpisem anebo přímo některým ze zákonů Evropské unie. Žádáme-li o vydání průkazu způsobilosti leteckého personálu, pak naše lékařské potvrzení nesmí být starší 3 měsíců. Prováděcí předpis potom nařizuje, jaké druhy vyšetření jsou pro ten který typ leteckého personálu potřeba.

§22 uvádí, že ministerstvo dopravy stanovuje prováděcím předpisem maximální dobu ve službě, doby letové služby, doby letu, minimální požadavky na odpočinek posádky, apod. Zákon o civilním letectví neurčuje dobu trvání platnosti lékařské prohlídky. Provozovatelé letecké činnosti také musí pro zaměstnance, kteří jsou leteckým personálem, zajistit preventivní péči pověřených leteckých lékařů.
Členové posádky letadla (nikoliv tedy pozemní členové leteckého personálu), pokud jsou si vědomi únavy nebo takové změny svého zdravotního stavu, která by vedla k ohrožení bezpečnosti letového provozu, nesmí vykonávat letovou službu.

Malé letectví

V případě sportovních létajících zařízení (podle zákona jsou to zejména ultralehké kluzáky, ultralehké letouny, motorové závěsné kluzáky, ultralehké vrtulníky, ultralehké motorové vírníky, motorové padákové kluzáky, závěsné kluzáky, padákové kluzáky a sportovní padáky) je jedním z požadavků vydání průkazu způsobilosti také prokázání zdravotní způsobilosti. Podle zákona posuzuje zdravotní stav:
– pověřený lékař (pověření vydává ÚCL) pro piloty nebo pilotní žáky UL kluzáků, UL letounů, všech motorových a všech dvoumístných sportovních létajících zařízení.
– praktický lékař pro jednomístné padákové, závěsné kluzáky a sportovní padáky (parašutista se zde ve smyslu tohoto zákona považuje za pilota).

§84c zde již uvádí platnost trvání lékařského osvědčení. Pilot, který má kvalifikaci pro UL kluzáky, UL letouny, motorová a dvoumístná sportovní létající zařízení, musí lékařskou prohlídku absolvovat po 60 měsících, je-li mu maximálně 29 let; po 24 měsících, je-li mu 30 až 59 let a od 60 let pak každých 12 měsíců; vždy ovšem, pokud nestanoví lékař kratší interval mezi prohlídkami.
Piloti jednomístných padákových, závěsných kluzáků a sportovních padáků mají do svých 59 let neomezenou platnost lékařského osvědčení, od 60 let pak musí lékařskou prohlídku absolvovat nejdéle jednou za 12 měsíců, opět pokud nestanoví lékař kratší interval.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář