EASA chce větší pravomoci v oblasti regulace civilního letectví

24.03.2015

EASA chce větší pravomoci v oblasti regulace civilního letectví
EASA chce větší pravomoci v oblasti regulace civilního letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) vydala v minulém týdnu svou představu budoucí podoby civilního letectví. Mezi jiným v něm uvádí, že v situaci, kdy národní úřady trpí nedostatkem finančních prostředků či kvalifikovaných pracovníků, by měly část svých pravomocí převést pod správu agentury v zájmu zachování bezpečnosti letectví.

EASA Vision 2020, jak tento dokument agentura prezentuje, je výsledkem jednání především s národními leteckými úřady států Evropské unie, která započala v září roku 2014. Zmiňuje například zavedení dobrovolného začlenění státních civilních letadel pod svou záštitu. Zpráva dále uvažuje o rozšíření možností zásahu agentury do oblastí, jakými jsou letištní služby odbavení letadel, systémy vzdáleného řízení letadel, tedy provoz dronů, nebo letištní ostraha. Vše z důvodu zajištění všeobecné bezpečnosti v oblastech týkajících se letectví.

„EASA, míněno samotnou agenturu a národní úřady členských zemí, musí být připravena čelit výzvám, které ji čekají. S navrhovanými změnami bychom byli silnějšími, flexibilnějšími a schopnějšími při zajišťování bezpečnosti v evropském letectví,“ poznamenal k tomu výkonný ředitel agentury Patrick Ky. „Věřím, že ačkoli jsou navrhované změny odvážné, jsou rovněž opodstatněné. Není nic špatného na tom být odvážný, jde-li o bezpečnost,“ uzavírá.

Ačkoli se jedná o poměrně smělý postoj agentury, jedná se stále o návrh, který ještě musí projít standardním legislativním procesem. Záleží tedy na Evropské komisi a Evropském parlamentu, jak se k této problematice postaví.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář