Startuje veletrh AERO 2015 ve Friedrichshafenu

15.04.2015

Startuje veletrh AERO 2015 ve Friedrichshafenu
Startuje veletrh AERO 2015 ve Friedrichshafenu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Každoroční svátek všeobecného letectví v německém Friedrichshafenu, veletrh AERO 2015, právě začal a návštěvníci se již tradičně mohou těšit na čtyři dny trvající leteckou výstavu. Centrem pozornosti budou i letos samotná letadla. Široký záběr veletrhu neopomene nabídnout dostatek prostoru pro prezentaci kluzáků, ultralehkých letadel, jedno či více motorových pístových nebo proudových letounů přes vírníky až po vrtulníky.

Nejvíce inovací s sebou již tradičně přináší sektor letadel do hmotnosti 472 kg. Příkladem může být německý Breezer B400. Zákazníky lákají zéjmena svými nízkými náklady na údržbu, nároky na získání kvalifikace a vysokou úrovní bezpečnosti.

Diamond DA50

AERO přitahuje pozornost i větších výrobců letadel na trhu. Diamond zde představí až sedmimístný turbovrtulový DA-50 JP7. Své síly a zákaznickou atraktivitu zde poměří namátkou například noví vyzyvatelé v segmentu jako Honda Jet, Cirrus Jet a dvoumotorový Pilatus PC-24.

Vedle vystavených letadel bude možné navštívit semináře věnované tématům všeobecného letectví. Uskuteční se přednášky o systémech automatického řízení letu, komunikačním a radiovém vybavení letadel, pozemních či palubních radarech a meteoradarech, leteckých motorech nebo turbulentně se vyvíjejícím provozu a využití dronů, které se zde poprvé představily během minulého ročníku. Pozadu nezůstane ani téma elektrického pohonu letadel. Většina diskuzí bude probíhat ve východním konferenčním centru a z důvodu omezené kapacity mohou být některé dostupné pouze na základě předchozí rezervace.

Rekordní návštěvnost i zastoupení

Festivalu by se mělo účastnit na 630 vystavujících a překonat tak o 30 dosavadní rekord. Z loňských 45 na 48 by měl vzrůst počet tuzemských firem na veletrhu. Tradičně nechybí ani prezentace české Letecké amatérské asociace (LAA).

Německá společnost Flight Design (FD), známá především díky letounům řady CT, při příležitosti otevření veletrhu představí svůj čtyřmístný lehký sportovní letoun C4, který 9. dubna provedl první zkušební let. Po skončení veletrhu se prototyp zúčastní zámořské akce Sun 'n Fun. Po zahajovací show bude umístěn v hale B-1.

Flight Design C4

Ke slovu se dostane také řada leteckých škol v rámci sekce „Staň se pilotem“, jejímž cílem je představit široké veřejnosti nároky na letecký výcvik a informovat zájemce o jeho možnostech. Nároky na vzdělání, přezkušování či financování nejsou zdaleka všemi výzvami, kterým musejí studenti letectví čelit.

Každá oblast všeobecného letectví má svá specifika a na veletrhu AERO 2015 by si měl každý přijít na své. Silná poptávka dlouhodobě přichází po relativně levnějších ultralehkých letadlech, roste ovšem také zájem o business jety. Cílem veletrhu je tak zaujmout pokud možno co nejvíce návštěvníků a prezentovat současné trendy v leteckém oboru. Rostoucí role veletrhu AERO jej nutí neustále rozšiřovat své prostory a projevuje se v nárůstu návštěvníků i vystavujících.

Veletrh potrvá ode dneška do 18. dubna, ve všední dny bude otevřen od 9 do 18 hodin, v závěrečný sobotní den pouze do 17 hodin z důvodu zakončení veletrhu. Jednodenní vstupenka se prodává za 15 €, dvoudenní za 30 €.

Více informací o veletrhu naleznete na jeho oficiálních stránkách.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář