Ředitel Lufthansy navrhuje namátkové testování pilotů

26.05.2015

Ředitel Lufthansy navrhuje namátkové testování pilotů
Ředitel Lufthansy navrhuje namátkové testování pilotů (Zdroj: Aeroweb.cz)

„Náhodné psychologické testy pro piloty by mohly pomoci zvýšit bezpečnost letectví,“ řekl předseda představenstva společnosti Lufthansa Carsten Spohr v rozhovoru pro list Frankfurter Allgemeine. Reagoval tak na březnovou nehodu letounu A320 společnosti Germanwings, spadající pod Lufthansu, která si vyžádala život všech 150 lidí na palubě a kterou patrně úmyslně zavinil jeden z pilotů letounu. O jeho slovech informovala agentura Reuters.

Předseda představenstva společnosti Lufthansa Carsten Spohr; /foto Lufthansa

Carsten Spohr zvažuje, že by se náhodné testy pilotů mohly stát normou společnosti Lufthansa. Návrh předložil německé expertní komisi, která vznikla v reakci na vyšetřování nejdiskutovanější nehody poslední doby. Mezi její úkoly patří zvážení možných úprav postupů při testování zdraví pilotů a možnosti odstranění uzamykání kokpitu zevnitř.

Ačkoli vyšetřování katastrofy stále není u konce, záznamy z palubního zapisovače hlasů naznačují, že se první důstojník uzamknul v kokpitu letounu a úmyslně jej navedl do střetu s francouzskými Alpami. Již v roce 2009 měl přitom letecké společnosti oznámit, že jej sužovaly těžké deprese. Dá se proto předpokládat, že s problémy se potýkal dlouhodobě. Vyšetřovatelé doufají, že objasnění příčin této katastrofy bude vodítkem jak podobným událostem v budoucnu předcházet.

O možném zpřísnění testování pilotů hovořil krátce po nehodě i předseda německého Sdružení leteckých lékařů Hans-Werner Teichmüller, který v rozhovoru pro noviny Die Welt požadoval „častější a důkladnější laboratorní testy pro piloty." Celou zprávu si můžete přečíst zde.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář