Aktuální data z Databáze letišť jsou zdarma k dispozici pro GPS přístroje

29.05.2015 5 příspěvků

Aktuální data z Databáze letišť jsou zdarma k dispozici pro GPS přístroje
Aktuální data z Databáze letišť jsou zdarma k dispozici pro GPS přístroje (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pro všechny uživatele Databáze letišť připravil Patrik Sainer, vydavatel této užitečné pomůcky pro piloty, datový soubor obsahující letecké informace o České a Slovenské republice zveřejněné v aktuálním vydání Databáze letišť. Soubor je ke stažení zcela zdarma na stránce http://www.aerobaze.cz/gps. Obsahuje základní informace o letištích a dále spodní vzdušný prostor (od GND do FL95 pro Čechy a od GND do FL90 pro Slovensko) - tak jak je zaznamenán v Mapě spodního vzdušného prostoru 1 : 1 000 000, která je součástí každé Databáze letišť. Soubor je ve formátu GPX (GPS Exchange Format), se kterým umí pracovat většina počítačových programů pracujících s GPS přístroji a také například mapové portály jako Mapy.cz (GPX soubor stačí přetáhnout na otevřené okno s mapou) nebo Google Earth.

Formát souboru je však odladěný hlavně pro program MapSource od společnosti Garmin, aby bylo možné obsažená data jednoduše nahrát do jakékoliv GPS. Informace o letištích, UL plochách, heliportech, vstupní/výstupní body řízených letišť, význačné traťové body a radionavigační zařízení jsou v souboru uvedeny jako WPT (waypoint - traťový bod) a můžete je přímo nahrát do jakékoliv GPS. Informace o vzdušném prostoru jsou uvedeny jako tracklogy (prošlé trasy) a do své GPS je můžete nahrát jako prošlou trasu a tak zobrazit přímo na displeji přístroje. Do letecké GPS (vybavené databází leteckých bodů) je tak možné přidat například UL plochy, které v letecké databázi chybí. Do neletecké GPS (která neobsahuje žádné letecké informace) můžete ze souboru nahrát všechny informace - tím i z obyčejné turistické GPS uděláte perfektního pomocníka na palubě pro běžné VFR létání. Informace v souboru vám pomohou nejen přímo za letu, nahrané ve vaší GPS, ale také při plánování letů ve vašem počítači.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

MAPKA JE NEAKTUALNA /SK/

29.05.2015 v 19:42 Milos

Ta mapka hore je v pripade Slovenksa uz nejaky cas /podla mojej mapy od 29.5.2014/ NEAKTUALNA. vid o.i. CTR/TMA TATRY, ZILINA... Aktualne je tu: http://aim.lps.sk/eAIP/eAIP_SR/AIRAC167_EFF_28MAY2015/html/LZ-frameset-sk-SK.html Lietajme bezpecne.

Odpovědět

K databázi

30.05.2015 v 8:12 Michal

Na mapě je vyznačen už neexistující CTR Přerov .

Odpovědět

méně zbrklosti

31.05.2015 v 22:46 Dalibor

Ale pánové, ta mapka v textu je zjevně pouze ilustrační obrázek. Stáhněte si tz gpx a užívejte si dosytosti aktualisovaných dat.

Odpovědět

Mapka a KML

01.06.2015 v 14:22 Patrik Sainer

Děkuji Daliborovi, že se mne zastal. Obrázek je skutečně pouze ilustrační, vytvoření obrázku je dost pracné (nastavit MapSource aby to vypadalo dobře jako obrázek), tak jsem použil pár let starý obrázek, ale data v GPX jsou samozřejmě aktuální. Navíc v nejbližší době přidám ke stažení ještě zkonvertovaný soubor do KML (pro Google) - na základě připomínek uživatelů, kteří nemají možnost si konverzi provést (jedná se o triviální operaci, ale je k tomu zapotřebí některý z vhodných programů).

Odpovědět

Android

01.06.2015 v 22:25 Jenda

Díky Patrikovi za jeho práci a čas. poohlížím se po nějaké šikovné navigaci na android, která by uměla tuto databázi zobrazit. Zatím používám Locus a OsmAnd víte o něčem lepším?

Odpovědět

Přidat komentář