Kroměříž o víkendu hostila Mistrovství ČR v letecké akrobacii

22.06.2015

Kroměříž o víkendu hostila Mistrovství ČR v letecké akrobacii
Kroměříž o víkendu hostila Mistrovství ČR v letecké akrobacii (Zdroj: Aeroweb.cz)

O víkendu v Kroměříži proběhlo Mistrovství České republiky v letecké akrobacii a ve freestylu. Víkendové počasí šampionátu, který na tamní letiště zavítal vůbec poprvé, rozhoně přálo, návštěvníci si tak mohli užívat špičkových výkonů českých akrobatů. Celkem 24 pilotů svedlo tvrdé boje v kategoriích Unlimited, Advanced, Intermediate, Sportsman a Freestyle.


Vítěz kategorie Unlimited v letecké akrobacii Martin Šonka / Foto Martin Šonka

Nejvyšší kategorii Unlimited se svým strojem Extra 330SR ovládl Martin Šonka, obhájce loňského titulu Petr Kopfstein obsadil druhé místo a trojici závodníků uzavřel Marek Hyka na stroji Suchoi SU-31M.

Sedmatřicetiletý Martin Šonka zvítězil již popáté ve své kariéře v tuzemské kategorii Unlimited, ale jak sám přiznává, letošní sezóna pro něj bude ještě náročná. Zejména pak konec srpna, kdy se koná Mistrovství světa v letecké akrobacii ve francouzském Châteauroux-Déols.

“Ze světa mám zatím titul vicemistra ve freestylu,“ odkazuje Šonka na zisk druhé příčky v chorvatské Rovinji, „takže by bylo krásné se posunout zase o stupínek výš. Jsem rád, že se budu moci zúčastnit, protože to je přesně v období mezi závody Red Bull Air Race. Bude to náročné, konkurence bude veliká, ale musím si věřit. Bez toho to, stejně jako v ostatních sportech, nejde,” dodává čerstvý mistr republiky.

Prvenství ve skupině Advanced obhájil loňský vítěz Petr Kouřil, kategorii Intermediate ovládl vícemistr z roku 2013 z kategorie Sportsman Jaromír Čihák a v kategorii Sportsman opět potvrdil svoji nadvládu Karel Vobořil.

Kompletní výsledky letošního mistrovství jsou dostupné zde.


Mistr a vícemistr, Martin Šonka a Petr Kopfstein

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář