Nehoda letadla na Aljašce si vyžádala 9 lidských životů

26.06.2015

Nehoda letadla na Aljašce si vyžádala 9 lidských životů
Nehoda letadla na Aljašce si vyžádala 9 lidských životů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Katastrofou skončil včerejší vyhlídkový let pilota a osmi cestujících v oblasti zvané Misty Fjords v jihovýchodní části Aljašky. Počáteční pochybnosti o osudu letadla a jeho cestujících kolem čtvrteční druhé hodiny odpolední rozptýlil pilot soukromého vrtulníku, který spatřil jeho trosky na pozadí žulového útesu přibližně 245 m nad jezerem Ella. Nikdo z lidí na palubě letounu nehodu nepřežil, uvedla společnost Promech Air, provozovatel osudného vyhlídkového letu.


Záběr kamery FAA z přibližné doby nehody letounu / Foto Twitter

„Záchranné práce zpočátku komplikoval terén,“ poukazuje předseda aljašské pobočky Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) Clint Johnson na strmý svah tyčící se nad jezerem Ella. „Jedná se o velmi hornatou oblast s příkrými kopci, přičemž meteorologické podmínky patrně nedovolily letadlu stoupat do větší výšky. Je nicméně příliš brzy na to snažit se určit příčinu pádu letounu, případně zdali se jednalo o řízený let do terénu,“ nastiňuje možné příčiny zkázy turbovrtulového hydroplánu DeHavilland DHC-3T Otter pan Johnson.

Že mlhavé počasí s množstvím mraků nepřálo vyhlídkovým letům dokumentuje záběr z kamery Federálního úřadu pro bezpečnost v letectví (FAA), který na svůj twitterový účet umístil aljašský portál Alaska Dispatch News. Oblast s až třísetmetrovými vodopády a rozlohou více než osm set tisíc hektarů je oblíbenou zastávkou výletních lodí, jakou byla ta, na které připluli pasažéři letounu. Dále je však oblast dostupná pouze na lodi nebo na palubě hydroplánu.

NTSB sestavil tým lidí, kteří se na místě budou snažit objasnit příčinu zkázy letounu a smrti devíti lidí.

„Není nic, co bych mohl říct, abych ulevil bolesti a pocitu ztráty, který všichni s pozůstalými cítíme,“ vyjádřil svůj soucit prezident Promech Air Marcus Sessoms, společnosti provozující vyhlídkové lety.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář