EAA Oshkosh Air Venture letos navštíví posádka Apolla 13

20.07.2015

EAA Oshkosh Air Venture letos navštíví posádka Apolla 13
EAA Oshkosh Air Venture letos navštíví posádka Apolla 13 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dnešním dnem začíná letecké setkání EAA Oshkosh Air Venture, které dnes zahrnuje téměř každý aspekt letectví a pro své návštěvníky si připravilo řadu taháků. V duchu hesla „If it flies, It’s at Oshkosh“ budou moci návštěvníci spatřit deset tisíc letadel různých velikostí a barev, od pionýrů letectví po nejnovějšími technologiemi prošpikované kousky. Sedmdesát let od konce druhé světové války připomene například legendární bombardér B-29 či Avro Lancaster, stíhací Mustang P-51, jeden z pouhých dvou letuschopných strojů de Havilland DH.98 Mosquito, elegantní FG-1D Corsair nebo světově unikátní Consolidated Vultee PB4Y-2 Privateer.

Na své si zajisté přijdou i milovníci moderních bojových strojů při pohledu na proudový bombardér Boeing B-52H Stratofortress, smrtící F-35, zabijáka každým coulem F-22 Raptor nebo populární AV-8B Harrier. 


Oshkosh Air Venture, Wright “B” Flyer No. 001 / Foto Wright B Flyer Inc.

Letošní ročník nabídne například prohlídku i letovou ukázku kopie letounu Wright "B" Flyer, který organizátoři popisují jako opak nadzvukového stroje, neboť jej vidíte a slyšíte dlouho předtím, než k vám doletí.  

Zklamaní neodejdou ani ctitelé současných civilních letadel, jelikož evropský výrobce Airbus zde předvede testovací A350 XWB nejprve za letu, následně nabídne jeho útroby k prohlédnutí zvědavým návštěvníkům. „Extra wide body“ s kabinou pro více než tři sta cestujících najde svou dočasnou stojánku na Boeing Plaza. 

Mezi další body programu vzdušného dobrodružství patří množství přednášek a seminářů, projektů pro popularizaci letectví, snahy přitáhnout k létání mladé lidi i širokou veřejnost a zvrátit tak nepříznivý trend snižování počtu amerických pilotů GA. Při 45. výročí svého letu se do aktivit zapojí rovněž posádka „šťastného neštěstí“, mise Apolla 13. Středeční večer nabídne diskusi se čtyřčlennou posádkou, kterou organizátoři považují za jeden z vrcholů letošního ročníku, završenou promítáním kultovního filmu Apollo 13 s Tomem Hanksem v hlavní roli.

Připravených je sedmdesát pět vystoupení leteckých akrobatů, kteří se budou na obloze střídat každé odpoledne, středa a sobota nabídne rovněž noční akrobatickou show. 

Největší setkání leteckých nadšenců svého druhu na světě se každoročně koná poblíž města Oshkosh ve státě Wisconsin. Týdenní maratón tradičně startující posledním červencovým pondělkem vyrostl z prostých garážových podmínek v roce 1953 v jednu z nejdůležitějších leteckých akcí, která pravidelně přitahuje více než půl milionu návštěvníků. Letošní ročník začíná právě dnes a potrvá do neděle. Veškeré informace naleznete na stránkách festivalu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář