Na Slovensku havaroval armádní Mi-17, jeden pilot nehodu nepřežil

28.07.2015

Na Slovensku havaroval armádní Mi-17, jeden pilot nehodu nepřežil
Na Slovensku havaroval armádní Mi-17, jeden pilot nehodu nepřežil (Zdroj: Aeroweb.cz)

V úterý odpoledne okolo druhé hodiny havaroval na východě Slovenska armádní transportní vrtulník Mi-17. Dvě osoby nehodu přežily, třetí člen posádky zemřel na místě. O tragické nehodě informoval Generální štáb Ozbrojených sil SR na mimořádném brífinku. Zástupce náčelníka Generálního štábu Peter Gajdoš doplnil, že až do vyšetření nehody je vydán zákaz letů všech Mi-17.


Trosky Mi-17 slovenských ozbrojených sil / Foto TV Markíza

V půl druhé vzlétnul z letecké základny v Prešově armádní vrtulník k plnění běžných výcvikových misí, konkrétně přistávání v neznámém terénu, popisuje pan Gajdoš. Po třiceti minutách s ním operátoři ztratili spojení. Pátrací vrtulník, který odstartoval deset minut nato, po nalezení trosek u obce Geraltov posádce poskytnul prvotní zdravotní pomoc. Pilota a palubního technika převezla Vrtulníková zdravotní záchranná služba (VZZS) s otevřenými zlomeninami do nemocnice, druhého pilota ve věku čtyřiceti let se na místě nehody oživit nepodařilo. 

Není jisté, zdali nehodou způsobila lidská chyba nebo technický stav vrtulníku. Vyšetřování nehody se ujal Úřad vojenského letectví ministerstva obrany SR. Česká republika v současné době disponuje dvaceti sedmi sovětskými Mi-17. Používají je jak bojové jednotky, tak jednotky bojové podpory.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář