Další ztráta ruského letectva, havaroval bitevní vrtulník Mi-28N

02.08.2015

Další ztráta ruského letectva, havaroval bitevní vrtulník Mi-28N
Další ztráta ruského letectva, havaroval bitevní vrtulník Mi-28N (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na nedělní Aviamix Air Show konající se na letecké základně ve městě Rjazaň jihovýchodně od Moskvy havaroval armádní vrtulník Mi-28N. Pilot nehodu nepřežil, druhý pilot vyvázl bez vážnějších zranění. Velitel ruských vzdušných sil Viktor Bondarev v návaznosti na nehodu uzemnil všechny bitevní Mi-28. Zprávu přinesla ruská zpravodajská agentura Tass.ru

 
Pád bitevního Mi-28N na letecké přehlídce

Skupina čtyř vrtulníků Mi-28N předváděla manévrovací schopnosti strojů, když jeden z nich začal rotovat okolo svislé osy a zdánlivě konstantní rychlostí klesat k zemi. Dopadnul přibližně dva kilometry od letiště, v bezpečné vzdálenosti od diváků. Při nárazu z něj vyšlehly plameny, trvalo však dalších pár desítek sekund, než trosky zcela zachvátily. Díky tomu se druhému pilotovi ze stroje podařilo uniknout, jeho kolega však stejné štěstí neměl. Hasiči oheň během pár minut uhasili, škody na stroji jsou nicméně fatální. 

„Posádka bojovala do poslední chvíle o záchranu letadla. Naneštěstí pilot při nehodě zemřel, druhý pilot přežil. Podle něj nehodu způsobila technická závada. Zakázal jsem lety všech Mi-28. Komise pod mým velením se bude snažit objasnit skutečnou příčinu neštěstí,“ pronesl pan Bondarev. Jako o příčině nehody se spekuluje o závadě na hydraulickém systému. 

S dnešní nehodou Mi-28N ztratily od začátku června ruské vzdušné síly již sedm letadel, konkrétně dva bojové MiG 29, dva bombardéry Tu-95, Suchoj Su-24M a Su-34. Životem za to zaplatili celkem čtyři piloti. Je otázkou, zdali se jedná o nešťastné náhody, nebo důsledek přepínání technických schopností strojů při jejich zvýšeném provozním zatížení v poslední době.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář