GAMA zveřejnila výsledky prodejů letadel GA, vyčíst lze mírný pokles

04.08.2015

GAMA zveřejnila výsledky prodejů letadel GA, vyčíst lze mírný pokles
GAMA zveřejnila výsledky prodejů letadel GA, vyčíst lze mírný pokles (Zdroj: Aeroweb.cz)

Možné dozvuky hospodářské krize, možná chyba na straně leteckých škol, nasycenost trhů nebo velká regulace ze strany úřadů. Příčina je nejistá, důsledek však zřejmý; nižší meziroční prodeje letounů všeobecného letectví jistě trápí nejednoho prodejce letadel. Detailní data ve svém pravidelném přehledu zveřejnila Asociace výrobců letadel všeobecného letectví (GAMA). 


Porovnání prodejů v prvním pololetí 2014 & 2015 / Foto GAMA

Zatímco za první polovinu letošního roku si svého kupce našlo 1015 letounů v celkové hodnotě 10,4 miliard dolarů, stejný časový úsek loňského roku vykázal o sto dva prodané kusy více v hodnotě o půl miliardy dolarů vyšší. Historický pohled do roku 2013 prozradí 1059 prodaných letounů, přičemž prodeje vrtulníků, které jsou přibližně poloviční, pokles více či méně kopírují. 

Detailnější pohled na typy letounů prozradí, že téměř polovinu prodejů, tedy 526 pro rok 2014, respektive 464 za letošní první půlrok, tvoří pístové letouny. Pokles o 11,8 % následuje téměř desetiprocentní pokles v prodeji turbovrtulových strojů a celkový dojem nezachrání ani čtyřprocentní pokles v počtu prodaných business jetů. 

„Ačkoli druhý kvartál obvykle překoná výsledky prvního, nestálý globální trh a nejistota na trhu s energiemi právě neprospívají našemu odvětví,“ doplnil zprávu ředitel GAMA Pete Bunce. Dále však ujišťuje, že členové GAMA pokračují v potřebných investicích do vývoje a certifikací svých produktů a spoléhá se na společný trh zajišťující prospěšnou konkurenci jednotlivých výrobců. 

Kompletní zprávu GAMA včetně mnoha dalších najdete zde.
 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář