Vláda schválila transformaci Letiště Praha na akciovou společnost

29.09.2006

Vláda dnes schválila transformaci státního podniku Letiště Praha na akciovou společnost. Přeměna by měla být dokončena tak, aby ve druhém pololetí příštího roku byla firma připravena na případnou privatizaci. Na tiskové konferenci po zasedání vlády to uvedl premiér Mirek Topolánek.

Vláda schválila transformaci Letiště Praha na akciovou společnost
Vláda schválila transformaci Letiště Praha na akciovou společnost (Zdroj: Aeroweb.cz)
Firma, která provozuje letiště v Ruzyni, je podle Topolánka jedním z podniků, u nichž ODS před volbami deklarovala, že je chce připravit k prodeji. Připustil, že existuje řada problémů, které mohou případnou transformaci zkomplikovat. Ty však neupřesnil.

"Ta privatizace nemůže být zahájena dříve než v druhé polovině příštího roku, a proto nikdo při naprosto průhledném a transparentním procesu nemohl předpokládat, že by příjmy z této privatizace mohly být začleněny do rozpočtu příštího roku," uvedl Topolánek v reakci na nedávné vyjádření předsedy opoziční ČSSD Jiřího Paroubka. Ten chtěl výnosem z prodeje akcií letiště nahradit ve státním rozpočtu pro příští rok příjem z chystaného prodeje akcií ČEZ, se kterým ČSSD nesouhlasí.

Ministr dopravy Aleš Řebíček i ministr financí Vlastimil Tlustý nedávno uvedli, že by před prodejem letiště nebo jeho části do soukromých rukou dali přednost dlouhodobému pronájmu.

Letištěm letos podle jeho očekávání projde 11,5 milionu cestujících, což by byl rekord. Loni jich bylo 10,8 milionu. Začátkem letošního roku Ruzyně otevřela nový terminál Sever 2 a v příštím roce by se měla začít budovat nová startovací dráha za téměř sedm miliard korun. Firma měla loni čistý zisk 1,4 miliardy korun a zaměstnávala zhruba 1920 lidí.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář