V Českých Budějovicích zítra odhalí památník českým letcům RAF

11.09.2015

V Českých Budějovicích zítra odhalí památník českým letcům RAF
V Českých Budějovicích zítra odhalí památník českým letcům RAF (Zdroj: Aeroweb.cz)

Po mnohaletých tahanicích proběhne zítra na Senovážném náměstí v Českých Budějovicích odhalení památníku letců, kteří během druhé světové války nasazovali svoje životy ve službách Královského letectva. Původní snaha místní radnice umístit zde památník ztroskotala na odporu některých historiků a samotných veteránů vůči vítěznému návrhu. Spor o jeho podobu následně trval více než deset let. Synovec jednoho z válečných letců proto vyhlásil veřejnou sbírku na stavbu důstojného pomníku, jehož oficiálního představení by se měli zúčastnit mimo jiné i dosud žijící váleční letci. 


Členové 310. stíhací perutě s letounem Hurricane v pozadí na základně v Duxfordu, 1940

Pan Vopálecký, synovec válečného letce Josefa Vopáleckého, se realizací projektu zabýval posledních deset let. S podporou historiků, pozůstalých po válečných hrdinech a zástupců vojenských klubů pořádal benefiční koncerty a další akce. „Je nám líto, že stát na takové osobnosti a hrdiny zapomíná,“ poznamenal tehdy Pavel Jim Drengubák, který projekt finančně podpořil. Za organizátory se postavil rovněž Milan Malý z 312. perutě, odhalení se ale nedožil. Ve veřejné sbírce a díky darům sponzorů se podařilo vybrat přibližně půl milionu korun, výsledkem je  sklolaminátový model legendárního letounu Spitfire.

Původní vítězný návrh počítal s kamenným válcem o průměru osmi metrů, jehož obvod měl nést jména více než dvou tisíc letců. V jeho středu měl být jejich „domov“; obloha odrážející se na vodní hladině. Kvůli negativním reakcím však radnice od tohoto projektu upustila a na dalším vývoji se nepodílela. K umístění památníku nicméně poskytla nynějším organizátorům prostor na náměstí poblíž centra města. 

Do bojů druhé světové války do zahraničí odešla z Českobudějovicka asi desítka letců, většina se jich však domů nevrátila. Československá 312. peruť se po svém návratu na čas usadila na blízkém letišti v Plané, brzy se stala základem 2. letecké divize nově budované armády. Tu však po únoru 1948 museli opustit všichni ti, kteří se účastnili válečných bojů pod křídly RAF. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář