Dva taháky Dnů NATO; návrat B-52 a premiéra nizozemského KDC-10

16.09.2015

Dva taháky Dnů NATO; návrat B-52 a premiéra nizozemského KDC-10
Dva taháky Dnů NATO; návrat B-52 a premiéra nizozemského KDC-10 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pohled na program letošních Dnů NATO jistě potěší každého návštěvníka. Komu by však i to bylo málo, pro toho organizátoři 15. ročníku největšího letecko-armádně-bezpečnostního festivalu ve střední Evropě nachystali další dva taháky, které stojí za to vidět. Po třech letech plochu Letiště Leoše Janáčka rozezvučí legendární B-52H Stratofortress z americké letecké základny v Barksdale. Své svaly ukáže i Nizozemské Královské letectvo (RNLAF), které u nás poprvé v historii oficiálně představí obra KDC-10.


McDonnell Douglas KDC-10 Nizozemského Královského letectva / Foto airplane-pictures.net

Jak poznamenává na účet amerického bombardéru Zbyněk Pavlačík z pořádajícího neziskového sdružení Jagello 2000, „schvalování účasti bylo značně zdlouhavé.“ Nakonec se však zdařilo a letoun s přibližně padesátiletou historií by měl na ostravskou ranvej dosednout již ve čtvrtek kolem poledne, letová ukázka jako v roce 2012 nicméně do programu zařazena pravděpodobně nebude, už proto, že letos přiletí jediný exemplář.

Letounem, o jehož příletu jsme se dozvěděli teprve zkraje týdne, je nizozemský KDC-10. Na území Evropy v současné době působí pouze dva stroje tohoto typu, uvolnění jednoho z nich do Ostravy je tedy skvělou zprávou. KDC-10 našel díky své nosnosti v aliančním vojsku uplatnění při tankování paliva za letu a také jako transportní letoun. Vždyť kromě 112 tun paliva unese ještě 45 tun nákladu.

Kromě nosnosti je ovšem stroj obdivuhodný i svými rozměry; B-52H převyšuje o tři metry, na délku zabere o šest metrů vice, pouze jeho rozpětí za americkým bombardérem zaostává o šest metrů.

„Představení tohoto stroje je vzhledem k tomu, že v holandském letectvu i v celé Evropě působí pouze dva, skutečnou raritou, o níž jsme usilovali několik let. Z téhož důvodu mohly jeho účast zhatit technické potíže druhého stroje,“ naráží na nedávné problémy druhého exempláře pan Pavlačík.

Dny NATO proběhnou již o nadcházejícím víkendu, vstup do areálu letiště bude tradičně bezplatný a výše zmíněné stroje určitě nejsou jediným důvodem, proč patnáctý ročník leteckého svátku navštívit.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář