Soud určí, zdali má FAA dostatečně silné slovo na poli bezpečnosti

21.10.2015

Soud určí, zdali má FAA dostatečně silné slovo na poli bezpečnosti
Soud určí, zdali má FAA dostatečně silné slovo na poli bezpečnosti (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ve státě Pensylvánie na americkém severovýchodě právě probíhá soud, jehož verdikt může do budoucna ovlivnit řadu soudních sporů s leteckými výrobci v případech leteckých nehod. Otázkou, kterou má soud zodpovědět, je, zdali má Federální letecký úřad (FAA) dostatečně silné slovo v rozhodování o bezpečnosti leteckých výrobků, nebo je možné jeho rozhodnutí u soudu zpochybnit. Zprávu přinesl portál Avweb.com


Soud možná do budoucna určí, kdy je možné napadat rozhodnutí FAA

David Sikkelee letěl v roce 2005 s Cessnou 172N, když jej postihla závada na palivovém systému. Vlivem poruchy karburátoru přestalo do motoru proudit palivo, pilot nad letounem ztratil kontrolu a následnou havárii nepřežil. Jeho manželka Jill Sikkelee podala na výrobce palivového systému, společnost Precision Airmotive, žalobu a zahájila tím proces známý jako Sikkelee vs. Precision Airmotive.

Motor Cessny Lycoming 0-320-D2C pocházel z roku 1969, původní karburátor však nahradil novější Precision MA–4SPA, který měl rovněž potřebnou certifikaci FAA a jeho obměnu schválil výrobce motoru. Rok před nehodou pak karburátor prošel servisní prohlídkou.

Všechny součásti motoru, které v kritický okamžik selhaly, měly certifikaci federálního úřadu. Před americkým soudem proto stojí otázka, zdali je zmíněná certifikace nezpochybnitelnou zárukou spolehlivosti.

Postoj úřadu je, že „stejně jako v případu Cleveland vs. Piper Aircraft Corp., dokument Federal Aviation Act z roku 1958 dává úřadu přednostní právo při rozhodování na poli letecké bezpečnosti s ohledem na podstatné bezpečnostní standardy. Toto pole působnosti sahá přes všechny aspekty letecké bezpečnosti a zahrnuje i spory o bezpečnosti letadel či jejich součástí.“ 

Pokud mu dá soud za pravdu, stanoví tím, že je to úřad kdo v určité oblasti letectví stanovuje úroveň bezpečnosti, kterou u soudu není možné zpochybnit.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář