V Ruzyni v pátek přistál Antonov An-225, největší letadlo světa

01.10.2006

V Ruzyni v pátek přistál Antonov An-225, největší letadlo světa
V Ruzyni v pátek přistál Antonov An-225, největší letadlo světa (Zdroj: Aeroweb.cz)
Na ruzyňském letišti v Praze přistál dnes ráno obří letoun Antonov An-225, největší letadlo na světě. Během dopoledne se opět vznesl k nebi a opustil území České republiky. ČTK to potvrdila mluvčí Letiště Praha Veronika Sedláčková. Podle informací ČTK jde již o třetí návštěvu tohoto létajícího gigantu v Praze. Účel dnešní návštěvy ani druh nákladu se nepodařilo zjistit.

Antonov 225 Mrija (ukrajinsky sen) je jediný exemplář svého druhu, jiné letadlo tohoto typu neexistuje. Všude, kde se objeví, budí zaslouženou pozornost svými parametry. Jeho délka je 84 metrů, rozpětí křídel 88,4 metru a výška 18,2 metru. Mrija váží 250 tun, stejnou váhu nákladu je také schopen pojmout. Maximální vzletová hmotnost činí 600 tun. Letadlo pohání šest motorů Progress, s nimiž dosahuje rychlosti až 850 kilometrů za hodinu. Dolet plně naloženého letadla je 4500 kilometrů, prázdné je schopno uletět přes 15.000 kilometrů.

Sovětští inženýři ho původně sestrojili jako nosič raketoplánu Buran a do vzduchu se poprvé vznesl v roce 1988. V roce 1989 musel letoun při návratu z aerosalonu v Paříži nouzově přistát na ruzyňském letišti, takže Praha se stala druhým zahraničním městem, kde byl obr k vidění. Po zrušení vývoje raketoplánů v Sovětském svazu byl Mrija v roce 1994 odstaven na letišti v Gostomelu, kde postupně chátral. Nakonec se jeho výrobce a vlastník ukrajinská přepravní firma Antonov Design Bureau (ADB) rozhodl pro rozsáhlou renovaci a uvedení obra znovu do provozu. Obnovená premiéra se konala v roce 2001. Od té doby je využíván k přepravě komerčních nákladů, jako jsou např. buldozery, bagry, jiná letadla nebo turbíny, zapojil se i do operace Trvalá svoboda v Afghánistánu. Podruhé byl v Praze k vidění v červenci 2003. Tehdy naložil náklad strojů na zemní práce o hmotnosti 176 tun určených na výstavbu plynovodu v uzbeckém Taškentu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář