Konec legend! Po Besenyeiovi končí v RBAR i mistr světa Bonhomme

23.10.2015 2 příspěvky

Konec legend! Po Besenyeiovi končí v RBAR i mistr světa Bonhomme
Konec legend! Po Besenyeiovi končí v RBAR i mistr světa Bonhomme (Zdroj: Aeroweb.cz)

Zatímco "otec Red Bull Air Race" Maďar Péter Besenyei oznámil svůj konec v sérii již během finálového závodu v Las Vegas, včera přišla podobně nečekaná zpráva ze stáje úřadujícího mistra světa Paula Bonhommea. Britský šampión odchází na vrcholu - jako nejúspěšnější airracer a trojnásobný mistr svého sportu.

"Letošní závod v Las vegas byl můj poslední. Rozhodl jsem se skončit, abych se mohl věnovat dalším leteckým aktivitám a užívat si i trochu rodinného života," uvedl na svých stránkách Bonhomme, občasnkým povoálním dopravní pilot British Airways. "Nový závodní formát urychlil mé zvažování a pár dalších důvodů přispělo k mému konečnému rozhodnutí. Těch deset let závodění jsem si neskutečně užil a ty zlaté chvíle na tratích mi budou chybět," přiznal pilot, který se nikdy netajil svou kritikou loni nově zavedených vyřazovacích soubojů dvojic v závodech Red Bull Air Race.


Foto Red Bull Air Race

Navzdory změnám v obnoveném seriálu v roce 2014 zanechal Bonhomme nesmazatelné stopy v obou fázích tohoto sportu. Mezi pylony jej vídali diváci od samého počátku závodění v roce 2003. Svůj první mistrovský titul získal Brit v roce 2009 a o rok později jej při zkrácené sezóně obhájil nad závodní dráhou v Lausitzu. Pak se seriál dmlčel a nebylo jasné, zdali se vůbec někdy znovu rozběhne.

Ročník 2014 však všechny přesvědčil, že je Red Bull Air Race zpět a v ještě lepší kondici. Upravená pravidla, zejména standardizované vrtule a motory, měly učinit závody vyrovnanější a atraktivnější a bylo otázkou, jak si s novou situací poradí ti závodníci, kteří dříve těžili z ochoty a možnosti věnovat technice nemalé finanční prostředky, tak jako Bonhomme. I on se vrátil v novém ročníku 2014 a bylo ihned jasné, že nikoliv technické vymoženosti, ale především jeho ladný a vybroušený styl byl, je a bude hlavní příčinou jeho úspěchů. Ačkoliv v sezóně 2014 znovu patřil mezi nejlepší, z mistrovského titulu se radoval jeho krajan Nigel Lamb.

Do letošní sezóny 2015 tak Bonhomme vstupoval s novou motivací. Nejen udržet titul ve Spojeném království, ale především jej získat pro sebe. Jeho největší rival z předchozích let Rakušan Hannes Arch sice v polovině ŕočníku ztratil dech, zdatně však s Britem válčil Australan Matt Hall, a to až do lasvegaského vyvrcholení. V něm však přeci jen Bonhomme využil nastřádaného náskoku z celého ročníku a jako první závodník v historii Red Bull Air Race se stal potřetí mistrem světa. Přičteno k jeho 19 výhrám v jednotlivých závodech a úctyhodným 45 pódiovým umístěním se stal pravým rekordmanem.

"Podobně jako Péter se chci věnovat více leteckým přehlídkám, určitě létání v aerolinkách a především trávit trochu více času s rodinou," naznačil Bonhomme své budoucí směřování. "V každém případě se ale nemůžu dočkat, až budu sledovat závody příští rok. Nikdy jsem totiž ještě žádný neviděl," dodal.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Bude chybět

26.10.2015 v 9:59 Martin

Tak to mě opravdu moc mrzí, Paul pro mě byl téměř vždy tím závodníkem s nejkrásnějším létáním, krásné plynulé manévrování a přesnost. Radost pohledět! Na druhou stranu nám možná svítá naděje uvidět Petra Kopfsteina v nejvyšší třídě!

Odpovědět

red bull air race

02.11.2015 v 22:16 sabina

Jsme milovnici Red Bullu a i letos jsme zavitali do Rakouska.Prselo a zavod byl zrusen pro neprizen pocasi.Ale zase jsme meli moznost se vyfotit s piloty.Uzasny zazitek:-) Uz se nemuzeme dockat dalsi serie.

Odpovědět

Přidat komentář