Let vrtulníku s turisty nad Novým Zélandem nepřežilo sedm lidí

23.11.2015

Let vrtulníku s turisty nad Novým Zélandem nepřežilo sedm lidí
Let vrtulníku s turisty nad Novým Zélandem nepřežilo sedm lidí (Zdroj: Aeroweb.cz)

Sobotní let vrtulníku nad Jižním ostrovem Nového Zélandu skončil tragicky poté, co stroj havaroval v jedné z trhlin ledovce Fox. Vyzvednutí těl sedmi obětí z místa nehody komplikuje kromě terénu i nepříznivé počasí ohrožující bezpečnost samotných záchranářů. Nad příčinami nehody vrtulníku Airbus Helicopters AS350 místního provozovatele Glacier Heliservices panují nejasnosti.


Viditelné trosky vrtulníku v trhline ledovce Fox / Foto Theguardian.com

Záchranář, který se spustil k troskám stroje, potvrdil, že nikdo ze sedmi cestujících nehodu nepřežil. Novozélandská Komise pro vyšetřování dopravních nehod (TAIC) uvedla, že „prvotním cílem je identifikovat, zaznamenat, popsat a vyzvednout trosky vrtulníku. Jelikož se nachází v zasněžené trhlině ledovce, může to s sebou přinést bezpečnostní rizika.“ 

Na palubě cestovali čtyři občané britské národnosti, dva cestující byli z Austrálie a osmadvacetiletý pilot stroje pocházel právě z Jižního ostrova Nového Zélandu. Ledovec Fox denně navštíví až tisíc turistů z celého světa.

Nejedná se o první nehodu v oblasti novozélandských ledovcových oblastí. Území lákající na přírodní krásy zaznamenalo nehodu vrtulníku v červnu letošního roku, při které se zranily tři osoby na palubě. Minulý rok v oblasti zahynul jeden člověk, pět dalších utrpělo zranění. V roce 2010 havárii letounu na ledovci nepřežilo všech devět osob na palubě.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář