Turecká F-16 sestřelila ruský bombardér Su-24M2

24.11.2015

Turecká F-16 sestřelila ruský bombardér Su-24M2
Turecká F-16 sestřelila ruský bombardér Su-24M2 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Turecký stíhací letoun F-16 v úterních dopoledních hodinách sestřelil ruský bombardér Suchoj Su-24M2, který se měl tou dobou podle turecké strany neoprávněně nacházet nad jejím územím. Zprávu potvrdila kancelář prezidenta Turecké republiky. Viditelné plameny vycházející ze stroje upoutaly pozornost očitých svědků, ti zaznamenali jak explozi po nárazu stroje do země v syrské provincii Latákíja, tak rozvinuté padáky obou pilotů. Informace ohledně jejich osudu se různí, některá místní media referují o jejich zajetí, jiná o zastřelení Turkmeny působícími v oblasti. 


Červená spojnice má zachycovat trať Su-24 / Foto Cbsnews.com

Před sestřelením nadzvukového bombardéru měla turecká strana ruský letoun opakovaně informovat o narušení svého vzdušného prostoru, posádka stroje však nijak nereagovala. Nyní se na veřejnost dostal zvukový záznam, kterým měla turecká strana ruský letoun varovat. „Hovoří radarové středisko tureckých vzdušných sil. Blížíte se k tureckému vzdušnému prostoru, okamžitě změnte svůj kurz jižním směrem,“ ozvalo se na UHF nouzové frekvenci 243,0 MHz.

Přelet turecké hranice nicméně ruští představitelé odmítají a dodávají, že stroj nepředstavoval pro člena Severoatlantické aliance žádné nebezpečí.

Ruský letoun měl bojovat proti odpůrcům syrského prezidenta nacházejícím se v blízkosti tureckých hranic, právě nad tím turecké ministerstvo zahraničí již v minulosti vyslovilo znepokojení. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov označil sestřelení letounu za „velmi vážný incident“.

Ruská federace do provincie Latákíja od konce září vyslala celkem 12 bombardérů Su-24M2. Jedná se o sovětský dvoumotorový letoun s měnitelným úhlem šípu působící v ruském letectvu od roku 1974. Kromě něj jej v regionu využívají ozbrojené síly Iránu, Sýrie či Lybie.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář