Záchranné složky získaly Bell 412EPI, první s nočním viděním

14.12.2015

Záchranné složky získaly Bell 412EPI, první s nočním viděním
Záchranné složky získaly Bell 412EPI, první s nočním viděním (Zdroj: Aeroweb.cz)

V půlce června uzavřela Policie ČR se společností Bell Helicopter smlouvu na dodání vrtulníku Bell 412EPI. Před dvěma týdny jej výrobce dopravil do České republiky a minulý týden za účasti policejního prezidenta generála Tomáše Tuhého v pražské Ruzyni slavnostně předal české policii. Vrtulník s výrobním číslem 004 je prvním na území Evropy, sloužit bude pro pátrací a záchranné mise.


Bell 412EPI při předání Policii ČR v pražské Ruzyni / Foto Bell Helicopter

Šestitunový americký stroj s pořizovací cenou okolo 350 milionů korun policie získala v rámci programu „Letecká technika pro záchranné práce v IZS“ a jeho nákup z 85 procent financovala Evropská unie. Pro záchranné složky sídlící v pražské Ruzyni se jedná o vítanou posilu, neboť na rozdíl od pěti starších strojů Bell dokáže model 412 EPI samostatně zasahovat i v podmínkách snížené viditelnosti. Díky vlastnímu pátracímu reflektoru se pak při akcích nemusí spoléhat na zdroj světla z druhého vrtulníku.  

Vrtulník s integrovaným palubním systémem Bell BasiX Pro pohánějí motory Pratt & Whitney PT6T-9 Twin Pac zaručující snadnou ovladatelnost a vysoký výkon i v letních horkých dnech, pro nástup nabízí boční dveře široké téměř 2,4 metru a podle potřeby poskytne místo až 15 lidem včetně dvou pilotů. Vrtulník rovněž nabízí zpevněnou konstrukci s ochranou před protržením palivové nádrže a sedadla absorbující nepříjemné nárazy. Posádka stroje může rovněž využít automatické přiblížení na přistání.

„Hlavní výhoda je v tom, že jeho přístrojové vybavení a kokpit nám umožňuje používat noční vidění neboli noktovizor, zesilovač zbytkového světla, abychom mohli provádět lety pro potřeby záchrany a vyprošťování lidí z nepřístupného terénu v rámci živelních pohrom a humanitární pomoci i po západu slunce, což jsme doposud s vrtulníky Bell 412 nedokázali,“ uvedl při předání vrtulníku pilot letecké služby PČR Pavel Forst.

Registrace vrtulníku a ostatní technické procedury by měly proběhnout nejpozději do konce ledna příštího roku, následně bude vrtulník sloužit českým záchranářům. Jeho údržbu by v budoucnu mělo zajišťovat servisní středisko LOM Praha.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář