Přichází jednomístný Merlin PSA, který si sestavíte doma

11.01.2016

Přichází jednomístný Merlin PSA, který si sestavíte doma
Přichází jednomístný Merlin PSA, který si sestavíte doma (Zdroj: Aeroweb.cz)

Výrobce lehkých sportovních letadel Aeromarine LSA se sídlem ve městě Lakeland v jihoamerickém státě Florida začal nabízet svůj jednomístný Merlin PSA (osobní sportovní letadlo) ve verzi, kterou si může zákazník sestavit sám doma. Letoun s hliníkovou konstrukcí a nahoře umístěnými samonosnými křídly by měl kutil být schopný sestavit v horizontu dní, nikoliv týdnů či měsíců, tvrdí majitel společnosti Chip Erwin. Americkému publiku se představí 20. ledna na výstavě sportovních letounů ve floridském Sebringu. Zprávu přinesl portál Generalaviationnews.com


Jednomístný Merlin, místo kol umí obout plováky / Foto Flyingmag.com

„Jedná se o jednomístný letoun,“ vysvětluje pan Erwin, „přičemž americká Asociace majitelů letadel a pilotů (AOPA) opakovaně dokazuje, že průměrná obsazenost letadel GA je 1,6 osoby. Proč tedy zákazníkům nenabídnout letadlo jen pro jednoho?“ namítá pan Erwin, který se dříve podílel na vývoji letounu SportCruiser, který následně přešel pod společnost PiperSport.

Nově tak bude zákazníkům v přepočtu za méně než 890 000 korun (35 000 dolarů) nabízet veškeré součásti pro sestavení draku letadla, motor Rotax 582 o výkonu 65 koňských sil nebo o pět koní slabší Pegasus O-100 a základní přístrojové vybavení. Za 160 000 korun (3 500 dolarů) bude možné kokpit dovybavit odpovídačem a avionikou MGL Extreme, dalšími volitelnými položkami bude autopilot Trutrack nebo padákový systém BRS.

Letoun s cestovní rychlostí bezmála 210 km/h (112 uzlů) pojme až 120 kilogramů užitečného zatížení. Za méně než 250 000 korun (10 000 dolarů) nabídne výrobce zákazníkovi i plováky a umožní tak letoun provozovat i na vodní hladině. Do budoucna pak společnost uvažuje o elektrickém pohonu, výdrž takového modelu pan Erwin odhaduje na „hodiny“.

Zajímavostí je, že registrační značka mnoha letounů Merlin začíná písmeny „OK". Majitel společnosti Aeromarine LSA pan Erwin dříve podnikal i v České republice, dokud nedošlo k bankrotu jeho společnosti Czech Aircraft Works. Původ registračních značek tedy podle jeho vyjádření pramení z této doby. Rovněž dodává, že části konstrukce letounu Merlin dodnes dodává česká společnost TechProAviation.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář