Diamond DA40D – diamantová hvězda s dieselovým motorem

13.03.2016 10 příspěvků

Bližší pohled na jednomotorovou kompozitovou čtyřsedadlovku z Wiener Neustadtu, se kterou díky dieselovému motoru procestujete bez problému celou Evropu.

Diamond DA40D – diamantová hvězda s dieselovým motorem
Diamond DA40D – diamantová hvězda s dieselovým motorem (Zdroj: Aeroweb.cz)

Diamond DA40 se blíží svou kompozitovou technologií k plachtařským konstrukcím. Aerodynamicky výkonné křídlo s malým odporem, sportovněji vyhlížející kabina, méně výkonný motor s nízkou spotřebou spalující letecký petrolej JET A1, ale také nižší hladina hluku.

Právě dieselový motor, pro který se v našich zeměpisných šířkách a délkách vžila přezdívka „ropák“, vzbudil v našem malém leteckém světě mnoho diskuzí a vášní. Diskutujícími byli převážně piloti se zkušenostmi z klasických benzinových motorů, které ve většině případů vykazovaly výkony 160-210 HP. A najednou jsme stáli před čtyřsedadlovým letadlem s dieselovým motorem o výkonu pouhých 135 HP. K tomu nesmíme opomenout kvalitu většiny našich travnatých vzletových a přistávacích drah a pro negativní hodnocení máme rázem vytvořeny všechny podmínky.

Protože jsem první český pilot, který měl možnost od začátku s DA40D vybavené dieselovým motorem Thielert Centurion o výkonu 135 HP létat, dovolím si zde zveřejnit několik osobních postřehů a zkušeností i obecných úvah o využití dieselových motorů v general aviation. Nebudu zabíhat do odborností, moje pohledy a úvahy budou spíše hodnocením uživatele.


Foto Diamond Aircraft

Výrobce, co si razí vlastní cestu

Výrobce Diamond Aircraft má dnes několik poboček. Základní závod je v již zmíněném Wiener Neustadtu. Zde vznikaly všechny typy, které výrobce přivedl na svět. Výjimku snad tvoří jen D-JET – proudový letoun, jehož vývoj, který by byl v evropských legislativních a jiných velmi složitých poměrech velice zdlouhavý, byl přesměrován do sesterského závodu v Kanadě. Prakticky přes ulici naproti rakouské pobočce výrobce letadla je postaven nový závod Austro Engine na výrobu leteckých motorů. Zde se kompletují jak dieselové motory AE300 určené pro DA40 a DA42, tak i AE330 pro nový DA62 či benzinové AE50R určené k pohonu motorových kluzáků.

Na letišti výrobce je další závod Diamond Airborne Sensing zabývající se výrobou převážně dvoumotorových DA42MPP, jejichž výbava je bohatší o různé kamery a měřící zařízení. Diamond Aircraft se rovněž zabývá výrobou vyspělých letových simulátorů.

A jaké typy letadel sjíždí z výrobních linek Diamondu? Mezi prvními můžeme jmenovat motorový kluzák HK36 Dimona vyráběný od roku 1981 s různou motorizací od Rotaxu a rovněž rozmanitou výbavou včetně vlečného zařízení pro kluzáky. Tento motorový kluzák byl vybrán k výzkumu možností využití elektrického pohonu v letectví. Dále DA20 Katana, lehký výcvikový dvoumístný letoun, který je poháněn na evropském kontinentu motory Rotax o různých výkonech, na americkém kontinentu tomuto letounu uděluje potřebný výkon motor od Continentalu. DA40 Diamond Star bylo první čtyřmístné letadlo vybavené dieselovým motorem. Na americkém kontinentu se setkáme s tímto letounem vybaveným motorem Lycoming. DA42 je čtyřmístný dvoumotorový letoun, kterému potřebný tah uděluje dvojice dieselových motorů, zároveň existuje verze s motory Lycoming. Tento letoun můžeme také spatřit na nebi s výbavou různých typů kamer či jiných měřících zařízení. Poslední typovou řadou je dvoumotorový dieselový pěti- až sedmimístný letoun DA62.

Budeme-li posuzovat Diamond Aircraft jako výrobce a hledat jeho odlišnosti od ostatních jemu srovnatelných výrobců letadel, můžeme jej zařadit mezi přední lídry v oblasti všeobecného letectví. Ve výrobě letadel používá většinou kompozitní materiály, jeho letadla jsou poháněna ve velké míře úspornými dieselovými motory a nadále se podílí na jejich dalším vývoji, který je směrován nejen k větší bezpečnosti a spolehlivosti, ale také ke zvyšování výkonů a provozní doby při současném snižování spotřeby a provozních nákladů. Kabiny od Diamondu jsou podrobovány crashtestům s odolností 26 G. Hlučnost motorů AE je zpravidla o 20 db níž, než jsou povolené limity.


Foto Diamond Aircraft

135 koní, co pijí petrolej

Věnujme se ale konkrétně letounu DA40D Diamond Star. Je to dolnokřídlé čtyřmístné celokompozitové letadlo poháněné většinou dieselovým motorem. Letadlo s maximální vzletovou hmotností disponující výkonem 135 HP není přemotorovaným letadlem. Je třeba si více hlídat výšku porostu v okolí dráhy, sklon a kvalitu ranvejí, směr a rychlost větru. Dieselový motor ale neztrácí tolik výkonu se vzrůstající teplotou a nadmořskou výškou jako motor benzínový. Odstartovat se s tím při troše cviku dá bez problému.

Diamond DA40D Diamond Star

Základní parametry:

  • dieselový motor AE300 obsah 2.00lt. Výkon 168HP
  • délka: 8,06 m
  • výška: 1,97 m
  • rozpětí: 11,63 m
  • prázdná váha: 880 kg
  • maximální vzletová váha: 1 280 kg
  • objem nádrží: 106 litrů (s přídavnými nádržemi 147 litrů)

Výkony:

  • max. cestovní rychlost (14 000 ft): 285 km/h TAS
  • cestovní rychlost při 60% výkonu (14 000 ft): 231 km/h
  • pádová rychlost v přistávací konfiguraci: 107 km/h CAS
  • rychlost stoupání (10 000 ft): 3,2 m/s
  • dolet při 60% výkonu: 1 250 km (s přídavnými nádržemi 1 741 km
  • spotřeba při 60% výkonu: 19,7 l/h
  • délka vzletu (do 50 ft): 560 m
  • délka přistání (z 50 ft): 600 m
  • dostup 5 000 m
  • max. boční vítr: 46 km/h

Zpočátku jsme často v provozu řešili problémy softwarového charakteru typu falešného hlášení. Prvně v životě jsem se u GA letounu setkal s diagnostikou motoru, která je běžná v automobilovém průmyslu. Vyhodnocení závady na nejnižší úrovni, kam nás diagnostika pustí, je velice jednoduchou záležitostí. Většinu závad, tj. falešných hlášek, jsme odstranili pouhým vyresetováním. Pokud šlo o něco vážnějšího, řešili jsme to odesláním souboru buď do autorizovaného servisu, nebo do výrobního závodu, kde je diagnostika pustí až do střev motoru s možností kontroly všech možných a nemožných hodnot včetně celé historie provozu motoru.

Co jsem musel na motoru hodnotit jednoznačně kladně, je jeho spotřeba. Nikdy nezapomenu na to, jak jsem po dvou a tři čtvrtě hodinovém letu z Českých Budějovic do Košic tankoval do plných palivových nádrží 45 litrů JET A1. Na této vzdálenosti bych s osobním automobilem určitě spotřeboval paliva více.


Foto Diamond Aircraft

Příjemné na tomto letadle a motoru jsou 100hodinové servisní intervaly. Nepříjemné jsou nízké životnosti některých důležitých celků motoru Thielert Centurion (reduktor, spojka). Celkové náklady na provoz rovněž výrazně zvyšoval fakt, že po dosažení 1 200 hodin provozu byla nutná výměna celého motoru. Většina těchto negativ je dnes u motoru Austro Engine AE300 minulostí. Chybná hlášení softwarového charakteru jsou minulostí, zvyšují se životnosti jednotlivých celků motoru, celková životnost motoru je zvýšená na 1 800 hodin (cílem výrobce je dosáhnout životnosti 2 000 hodin). Především už ale nepřichází po dosažení životnosti motoru jeho kompletní výměna, ale generální oprava, tak jak je to běžné u benzinových motorů. Toto vše společně s nízkou spotřebou levnějšího a především celosvětově dostupnějšího JET A1 dává provozovateli letadla celkové nižší provozní náklady, než jaké máme u benzinového motoru. Dieselový kapalinou chlazený motor vykazuje nižší hladinu hluku, lépe se vyrovnává s výkyvy teplot, s výškou a vzrůstající teplotou ztrácí výkon pomaleji. Ovládání motoru se stavitelnou vrtulí je jednopákové a určujete jím procenta výkonu motoru. O vše ostatní, jako je plnící tlak, otáčky vrtule či ideální nastavení palivové směsi se stará počítačová jednotka, která je samozřejmě zálohovaná.

Jaká je tedy podle mě budoucnost používání dieselového motoru v letectví? Zde bych při své osobní úvaze vyšel z toho, co se již odehrálo na silnicích. Malé výkony motorů jsou doménou pro benzinové motory. Půjdeme-li s výkonem nahoru, v jistém momentě se to překlopí na dominantní vládu dieselového motoru. Dnes už nenajdeme u nákladního auta benzínový motor. Letectví je konzervativní a vše je zde pomalejší. Je to jistě také dáno požadavky na vysokou úroveň bezpečnosti a spolehlivosti. Nestavme se tedy zády k dieselovým motorům. Už dnes můžeme vidět nepopiratelné pokroky ve zvyšování jejich výkonů, provozní životnosti a snižování celkových provozních nákladů.

A jak se s DA40 létá?

Letadlo netrpí žádnými záludnostmi. Je velice příjemné a přiměřeně citlivé na řízení. Ovládání motoru jednou pákou snižuje na minimum zátěž pilota. K tomu určitě přispívá i nízká hladina hluku. Dnešní vyšší výkony motoru Thielert Centurion 2.0.S (155 HP) nebo Austro Engine AE300 168 HP letadlu velice prospěly. Motory dokáží udržet své provozní hodnoty i při velkém rozpětí vnějších teplot, při různém režimu letu. Jistou pozornost vyžaduje přečerpávání paliva z pravé do levé nádrže k udržení povoleného rozdílu množství paliva mezi oběma nádržemi. Máte-li letadlo vybavené přídavnými nádržemi, pak výrazným způsobem zvýšíte dolet nebo výdrž letounu. O motorovou zkoušku se postará počítačová jednotka. Na případné závady vás upozorní zvukově gong a následná hláška na displeji Garminu 1000.


Foto Diamond Aircraft

Manipulace na zemi není náročná. Musíme si ale dávat pozor při hangárování, a to na trochu větší rozpětí. Rovněž tlačení letadla vzad díky neřiditelnému příďovému kolu není jednoduché a vyžaduje maximální pozornost zvláště ve stísněném prostoru, kde hrozí nebezpečí střetu s překážkou. Prostor pro bagáž je za zadními sklopnými sedadly. U některých DA40 je zavazadlový prostor prodloužen do zadní části trupu. Potom není problém přepravovat dlouhé předměty (lyže, golfové hole apod.).

No a nejdůležitější informace na konec. Jaká je cena DA-40D Diamond Star v základní výbavě s Garminem 1000? Počítejte, že po pořízení nového letadla bude vaše bankovní konto chudší o cifru 388 900 Eur.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přistávaní

13.03.2016 v 11:40 Samo

Ešte by som doplnil že pri pristavani sa mi často stáva že lietadlo vypláva. Pri pristavani musíte byť ku DA nežny ako ku žene, lebo jej riadenie je trocha citlivejšie.

Odpovědět

Postřehy

14.03.2016 v 10:49 Aleš

Pár mých postřehů z létání s DéÁčkem: - ocas je dost nízko, přistání tedy musí být přesná a málo natažená jinak tím ocasem prásknete o zem nebo přeplavete dráhu - vzlety trpí na slabý motor a pokud vezmete plné nádrže (obzvlášť pokud jsou ještě prodloužené) rozhodně zapomeňte na 4 pasažéry - Ve vzduchu je to éro stabilní, snadno ovladatelné a to i při MTOW. Krásně klouže, takže rozpočet je třeba dělat mnohem dříve než s Cessnou, ale zase umí skluz, takže to jde připadně kompenzovat :). Padá to opravdu neochotně viz. https://www.youtube.com/watch?v=GQXLUaA3yo4 - Z tohoto letadla je opravdu úžasný výhled! Pro VFR naprosto perfektní - Pohoná jednotka je kompletně závislá na elektronice a tím pádem na elektrickém systému, takže nouzové postupy jsou trochu specifické. Prostě nesmíte přijít o voltíky... A to ani pokud je na palubě vševědoucí G1000 - Zmiňované přečerpávání paliva funguje jen jedním směrem, takže pokud si to rozvážíte doleva tak to nejde řešit. - Letadlo je skutečně tiché. A to i pro kolegy na zemi bez Bosse sluchátek

Odpovědět

diesel

14.03.2016 v 11:42 Tomáš

Každé letadlo má svoje. Osobně jsem v Rakousku mluvil s mechaniky, kteří udržovali jak dieselové, tak i benzínové motory. Úspora minimální. Co se ušetří na palivu, to se dá do údržby. Chápu, že tento článek je z pohledu uživatele a ne majitele, či provozovatele. Jinak ještě nedávno taková Cessna Textron company měla ve svém výrobním programu C182 JET A1 pouze a přestala vyrábět úplně benzínové C182. S krizí v Rusku a nepružností leteckého trhu pro GA i v Číně, kam těmito letouny mířila, se vrátila zpět k benzínovám motorům, takže v současnosti je opět v nabídce. Nelze moc spoléhat na evropský trh, kde se prodá pár letadel, ale o něčem to vypovídá. Diamond je známý tím, že zkouší, a to je podle mě dobře, různé cesty s pohonnými jednotkami. Možná i proto byl vidět vloni na aerosalonu ve Friedrishafenu turbínový Diamond. Ovšem bez přetlaku, takže ten provoz s tou turbínou asi moc úsporný nebude. I tak jim držím palce a je to v podstatě jediný výrobce, který se moc nebojí experimentovat v širším měřítku. U Beechcraftu, Piperu toho v segmentu pístových motorů moc nenajdete, Cessna to zkusila a DA pokračuje.

Odpovědět

Další postřehy

14.03.2016 v 14:33 Honza

Ahoj. Také přihodím pár postřehů, týkají se DA40 s Centurionem 2.0. Největší potíž byla vždy v počátečním zrychlení při vzletu. Jakmile bylo letadlo ve vzduchu a zrychlilo na stoupací rychlost, tak ani na MTOM nebylo stoupání nic tragického. Přistání s DA40 je pohádka, jen to chce řídit až do konce, ne čekat, že přistání končí stažením plynu :) Ocas se mi nikdy země nedotknul. Důležitý je dobrý rozpočet a správná rychlost - 5 kt navíc znamená při dráze "z kopce" celkem problém. Na ovládání moc příjemné letadlo, bez vůli v řízení, přesné, citlivé. Výhrady bych měl jen k sedačkám - jsou tvrdé a s pevnou polohou Po několika hodinách mi přišly dost nepohodlné. Ale to bude hodně individuální :) Ke spotřebě paliva asi není co dodat, při malé nosnosti, co DA40 má, se občas hodí, když palivo z celkového zatížení příliš neukusuje. Při poloviční ceně JETu oproti AVGASu je už zajímavá i finanční úspora - na palivu vyjde cesta do Chorvatska na stejné peníze, jako jízda autem. Pokud nám letos skončí úleva od spotřební daně na AVGAS, začne tato úspora platit i pro tankování v Čechách... Bohužel, to, že náklady na údržbu ušetřené peníze spolehlivě spolykají, je zcela pravdivé. Například jen zmiňovaná spojka s reduktorem má životnost 300 hodin, stojí 6000 EUR (před asi 4 lety, opravte mne, pokud se něco změnilo). Jak psal Tomáš, bez voltíků ani ránu - a ty baterie také nestojí málo, nejde jen o tu startovací. Musí se měnit pravidelně (mám pocit, že to bylo po 2 letech). A pokud ta startovací není zrovna v kondici, bez pozemního zdroje není naděje motor spustit (rukou opravdu ne). Jedna výhoda - 12V systém. Jako zdroj se dá použít auto.

Odpovědět

Voltiky

15.03.2016 v 10:43 Pavel

Diamondy jsou krasná letadla, ale nevim jestli DA40 bez odmrazovani je uplne vhodna na cestovani. Je to mozna trochu rychlejsi C172. Navic diesely s FADECEM jsou trochu "overengeneerd" jak rikaji amricani, cesky pretechnolgizovane. Mate tam spoustu komponentu jako reduktor, turba, vodni system a elektornicky FADEC. Vsechny tyto komponenty jsou potencialnim zdrojem zavad potizi a problemu. Navic FADEC pri vyraznem poklesu napeti (slaba baterie v zime), muze spatne vyhodnotit data a napr. zapraporovat vrtule u dvoumotoraku. Tato tragicka nehoda se stala ve Vidni s DA42. V CR je znamy pripad kdy DA42 sama stahla vykon na 20%, bez moznosti pilotu s tim neco delat. Nizka zivotnost motoru nepridava na ekonomice. Vyhody dieselu jsou v oblastech nedostupnosti nebo draheho AVGASSu (Cina, Rusko, Afrika..). Diesel ma fakt jedinou vyhodu, nizke prime provozni naklady - palivo. Kazdy majitel vam rekne, ze to co usetril za palivo, dal do udrzby ktera omezuje pouzitelnost letadla.

Odpovědět

Ekoterorismus

15.03.2016 v 12:38 Pavel 2.

Příspěvek výše od Pavla pěkně popisuje neštěstí dnešní doby. Vše máme green a smart. To co málokdo vidí je životní cyklus každého výrobku: vyrobit, používat, zlikvidovat. Potom takto složitý výrobek zatíží životní prostředí daleko víc než jednoduchý Lyc/Continetal.

Odpovědět

výhody dieselu

15.03.2016 v 17:30 Karel

Těch výhod je více. Diesel má vyšší účinnost, hlavně v porovnání s velkoobjemovými nízko otáčkovými motory. Petrolej se hůře zapaluje, což může být výhoda při havárii. Je těžší, což zase může kompenzovat nižší spotřeba. Každopádně je to dobrý pokus dostat do letectví moderní pístový motor místo archaických Lycomingů/Continentalů. Tyto motory jsou zajisté léty prověřené a spolehlivé, ale konstrukčně zastaralé. Vzduchové chlazení je nevýhodné z hlediska tepelného namáhání, přímý náhon omezuje otáčky, tak že k dosažení přijatelných výkonů je třeba větší objem motoru. Ochuzování směsi, či spíše řízení bohatosti, udělá elektronika určitě lépe než pilot. I systém ovládání vrtule se mi líbí. Motor s vrtulí by měl být sladěn a připadá mi pohodlnější i efektivnější, když pilot nastaví pouze požadovaný tah a elektronika sama nastaví, jaká kombinace plnícího tlaku a otáček je optimální. Předpokládám, že i spolehlivost a životnost motoru se bude zvyšovat s přibývajícími zkušenostmi z provozu. Vždyť Rotax 912 například dnes dává životnost do GO 2000 hodin, před pár lety to vylo 1200 hodin.

Odpovědět

RE: Ekoterorismus

15.03.2016 v 23:06 Dalibor

Snad není Pavle nutné sem tahat nějakou vypjatou ideologii. V článku se zmínkou o ekologii dá nazvat snad leda konstatování, že ropák DA40 je nezvykle tiché letadlo, což je ovšem vzhledem ke všem trablům, která letiště mají s tak častými stížnostmi z okolí, téma, které pálí i ty, kteří jinak řev letadlových motorů milují. Jinak je to povýtce spíš o ekonomii než o ekologii. Anebo je to tak, že je Vám snad v letectví protivný veškerý rozvoj?

Odpovědět

RE: RE: Ekoterorismus

16.03.2016 v 8:50 Jonatan

Pavla neznám, ale nadpis chápu jako nadsázku a co píše má hlavu a patu. Diesel v letadle je určitě skvělý nápad a využití modernějších technologiíí taky - ale všeho s mírou. Honba za nižší spotřebou v letadle "za každou cenu" není podle mě dobrá cesta. Letadlový motor musí být především jednoduchý.

Odpovědět

Go draku Diamondu

17.03.2016 v 11:26 Pavel

Dalsim vyraznym nakladem na udrzbu je velka revize draku po 6000h, co u letadel hodne pouzivanych zejmena v skolach je investice velka navic v porovnani s Cessnami (ktere maji zas SIDy - kontroly korozi nosniku vetsinou bez problemu) a Pipery. Staci si porovnat pocty letadel u nas a u bratu na SK, kolik je Cessem, Piperu a Cirrusu, versus dieslove Diamondy.

Odpovědět

Přidat komentář