Nové standardy ASTM usnadní certifikaci GA letadel

09.03.2016

Nové standardy ASTM usnadní certifikaci GA letadel
Nové standardy ASTM usnadní certifikaci GA letadel (Zdroj: Aeroweb.cz)

Komise pro letadla všeobecného letectví (F44) spadající pod mezinárodní standardizační společnost ASTM International oznámila přijetí dvou nových standardů zabývajících se ochranou menších letadel před námrazou. Oběma standardy organizace pokračuje v úsilí usnadňovat výrobcům v oblasti letectví certifikační procesy. Zprávu přinesl portál Avweb.com.


ASTM přijala standard pro systémy chránící před námrazou / Foto Chicagoflightcenter.com

První ze standardů označený jako ASTM F3173 / F3173M se zabývá všeobecnými charakteristikami ovládání letadla při pohybu ve vzduchu, na zemi či po vodě. Člen ASTM Marten Bosman popisuje, že zmíněný standard „umožní výrobcům letadel a ostatním zvolit si způsob certifikace, který je vhodný pro jejich letadlo, spíše než stavět letadlo tak, aby vyhovělo požadavkům úřadu. Výsledkem tohoto revolučního přístupu, by měly být bezpečné produkty, které zkrátí čas i náklady na certifikaci.“

F3173 by měl být použitelný jak pro malá dvoumístná letadla, tak pro až 19místné bizjety. Výrobci letadel by z něj podle slov pana Bosmana mohli vycházet při návrhu svých konstrukcí, certifikační úřad jej pak používat jako referenci.

Použití standardů

Každý žadatel o certifikaci by se měl předem seznámit se stanoviskem „svého“ úřadu, kterým je například tuzemský ÚCL, k použití daného standardu při certifikaci.

Druhým standardem je F3120 / F3120M věnující se systémům chránícím před námrazou a použitelný by měl být pro shodnou kategorii letadel. Člen organizace Dennis Regnier předpokládá jeho využití při návrhu systémů zabraňujících tvorbě námrazy za letu a při zajišťování bezpečného provozu za daných meteorologických podmínek. „Výrobci letadel budou moci použít tento standard pro zajištění, že je nové letadlo v souladu s příslušnou částí podmínek, která se týká jeho typové certifikace,“ dodává pan Regnier. Dalšími uživateli by mohli být výrobci protinámrazových systémů, sond měřících letové parametry a dalšího leteckého vybavení.

ASTM se již více než 110 let zabývá vytvářením mezinárodních standardů sjednocujících technické normy s cílem usnadnit získávání potřebných certifikací. Jejich použití je dobrovolné a teprve praxe ukáže, zdali v nich i samotní výrobci spatřují stejný přínos jako organizace. Při vytváření standardů organizace spolupracuje s řadou odborníků i širokou veřejností. Zapojit se proto může každý na stránkách ASTM.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář