Přípravy na první závod RBAR 2016 vrcholí, Šonka hlásí problémy s letadlem

10.03.2016

Přípravy na první závod RBAR 2016 vrcholí, Šonka hlásí problémy s letadlem
Přípravy na první závod RBAR 2016 vrcholí, Šonka hlásí problémy s letadlem (Zdroj: Aeroweb.cz)

Už zítřejší kvalifikací ve Spojených arabských emirátech se rozběhne mistrovský maraton s názvem Red Bull Air Race 2016. Společně s další dvanáctkou závodníků Master Class se na hlavní závod chystá i duo českých letců. Zatímco Petr Kopfstein cítí zdravou nervozitu před premiérou v hlavní kategorii, Martin Šonka zatím hlavně bojuje s technickým stavem svého nového letounu.

„Těšili jsme se na začátek sezóny, teď ale náladu nemáme úplně nejlepší. Hned při prvních testech jsme odhalili zásadní nedostatky. Motor se rychle přehřívá a s tím nejde moc dobře závodit. Moc času nezbývá, přesto se pokusíme s tím něco udělat. Možnosti tady na místě jsou ale velmi omezené,” konstatoval smutně čtvrtý muž loňského celkového pořadí. „O některých problémech jsme věděli a v zimní přestávce na nich pracovali. Hned první zátěžové lety v horkém počasí ale ukázaly, že je to mnohem závažnější, než se zdálo,“ doplnil smutně Šonka na účet téměř nového airraceového speciálu, v němž Péter Besenyei odlétal pouhých pět závodů minulého ročníku.


Foto Red Bull Air Race

Ačkoliv Šonka dopředu nic nevzdává, dobře ví, že budou potřeba velké změny. „Pravděpodobně budeme muset dokonce úplně vyměnit velké části oplastování v přední části letadla a to tady na závodech není možné. Budeme se prát ze všech sil o co nejlepší výsledek. Pokud by nám soupeři utekli hned na začátku sezony, bylo by těžké je pak dohnat. Ale jsme nohama na zemi a víme, že s problémy, se kterými se tady potýkáme, moc vysoko mířit nemůžeme,” dodal rozmrzele Šonka, který však i na začátku loňské sezóny marně útočil na body a na konci přesto patřil k nejlepším.

První tréninky a testy zatím v Abú Dhabí narušilo nezvykle špatné počasí. Ve středu dokonce uzemnila všechna letadla bouře, která se zde objevuje jednou za několik let. Vítr o rychlosti 100 km/h vyvracel v centru města stromy, ulice byly zaplaveny vodou, školy byly dokonce úplně zavřené.

Dnešní, pro místní prostředí tradičnější slunce již umožnilo absolvovat první oficiální trénink, v němž byl nejrychlejší Němec Dolderer před Ivanoffem z Francie a Australanem Hallem. Martin Šonka byl sice až sedmý, avšak zejména vinou dvousekundové penalizace, bez níž by na třetí příčce. Petr Kopfstein byl bez trestných vteřin na dvanáctém místě.

Páteční kvalifikace začíná v 13 hodin středoevropského času a sledovat ji můžete živě na www.redbullairrace.com.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář