Kvalifikaci v Abú Dhabí vyhrál Hall, Šonka byl 10. a Kopfstein 11.

11.03.2016

Kvalifikaci v Abú Dhabí vyhrál Hall, Šonka byl 10. a Kopfstein 11.
Kvalifikaci v Abú Dhabí vyhrál Hall, Šonka byl 10. a Kopfstein 11. (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pod zamračenou oblohou, zato však bez deště, který nečekaně zrušil středeční plánované tréninky, se páteční kvalifikací v Abú Dhabí rozběhl letošní šampionát Red Bull Air Race. S tradiční tratí u silnice Corniche se nejlépe popral Matt Hall. Oběma českým reprezentantům, Martinu Šonkovi a Petru Kopfsteinovi, se dnes tolik nedařilo a seřadili se na 10., resp. 11. místě.

Šonka zasáhl do kvalifikace jako první z Čechů, ale jeho cesta prvním kolem skončila již velmi brzy, a to diskvalifikací za překročení hranice, která omezuje bezpečný koridor trati. V druhém kole letěl se svým novým speciálem po Péteru Besenyeiovi sice o poznání lépe, ale přílišný náklon v bráně číslo 12 mu vynesl dvouvteřinovou penalizaci a čas 1:01,503, se kterým nemohl pomýšlet na umístění v první polovině výsledkové listiny.

„Stejně jako další piloti se s tímhle místem trochu peru. V prvním letu kvalifikace jsem se bál riskovat diskvalifikaci a letěl více na jistotu. Bohužel jsem se ale kvůli tomu dostal za bezpečnostní linii a tím pádem let stejně skončil. Je to balancování na hraně. Druhý let už byl povedenější, nicméně chyba v jedné z bran nás poslala až na desáté místo,“ hodnotil své kvalifikační umístění čtvrtý muž loňského celkového pořadí.


Foto Joerg Mitter (Red Bull Air Race)

Kopfstein do své první kvalifikace v Master Class vletěl velmi zostra – na hranici místní povolené vstupní rychlosti 180 uzlů. Od prvního ostrého pull-up manévru ovšem po desetinkách ztrácel a po prvním kvalifikačním letu zapisoval čas 1:01,972 bez penalizací. V druhém letu se i jemu stala osudnou bezpečnostní linie, a tak byl čas z prvního kola i časem definitivním.

První ostrý podnik letošní sezóny poznamenala řada diskvalifikací, a to právě za překročení bezpečnostní hranice či linie, která odděluje trať a od prostoru pro diváky. Tento přečin zastavil i Japonce Muroju či Ivanoffa z Francie – oba však až v druhém kole, přičemž jim kvalitní výkony z kola prvního zajišťovaly dobré umístění. Druhým častým prohřeškem proti pravidlům bylo překročení maximálního povoleného přetížení 10 G, což se stalo osudným zejména Kirbymu Chamblissovi, kterého potkalo již při prvním letu a tím pádem vyústilo v automatické DNF a nemožnost startovat v druhém kvalifikačním kole.

Příjemným překvapením byl dnešní výkon Michaela Gouliana z USA, který se po dvou sezónách většího či menšího trápení konečně probil mezi nejlepší trojici. Velmi dobrý mohl být i výsledek druhého nováčka v ročníku, Slovince Podlunšeka, který se však o umístění v první osmičce připravil penalizací za nerovný průlet jedné ze závodních bran.

Zítřejší závodní kolo tak svede dohromady hned na úvod Martina Šonku a Nicolase Ivanoffa, vzápětí Petra Kopfsteina a Jošiho Muroju, dále Španěla Velarda a Rakušana Archa, Francoize Le Vota a Gouliana, Pete McLeoda a Nigela Lamba, Podlunšeka a Matthiase Dolderera a nakonec Kirbyho Chamblisse a vítěze kvalifikace Halla.

Zítřejší první kolo závodu můžete sledovat již od 11 hodin SEČ na webu www.redbullairrace.com.


Výsledky kvalifikace v Abú Dhabí 2016 (kliknout pro zvětšení)

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář