Startující B737 se střetnul s přetahovaným ATR křižujícím dráhu

06.04.2016

Startující B737 se střetnul s přetahovaným ATR křižujícím dráhu
Startující B737 se střetnul s přetahovaným ATR křižujícím dráhu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Boeing 737-800 indonéské společnosti Batik Air s 56 osobami na palubě v pondělí v 19:55 místního času (12:55 UTC) při startu z jakartského letiště Halim Perdanakusuma (WIHH) křídlem zasáhnul prázdný letoun ATR 42-600, který byl tou dobou přetahován a křižoval před ním vzletovou dráhu. Palivo z nádrže turbovrtulového ATR rozšířilo následný požár, který zasahující jednotky rychle uhasily. Nikdo z osob na palubě Boeingu se nezranil.


Silně poškozený letoun ATR po kolizi s křídlem Boeingu / Foto Jacdec.de

Ze záznamu letu ID 7703 je na portálu Flightradar24.com patrné, že piloti Boeingu přerušili vzlet přibližně při rychlosti 110 uzlů (204 km/h), letadlo se jim nicméně včas zastavit nepodařilo. Levým křídlem zasáhli vertikální ocasní plochy a levé křídlo ATR, ze kterého začalo vytékat palivo. Boeing zastavil po dalších přibližně 500 metrech. Všech 49 cestujících a sedm členů posádky se z letounu evakuovalo za pomoci nouzových skluzavek.

Navzdory podobnosti s největší katastrofou v historii letectví, kdy v roce 1977 nepřežilo srážku dvou Boeingů 747 na letištní dráze na ostrově Tenerife 583 lidí, měl tentokrát startující letoun povolení ke vzletu. Podle vyjádření indonéského Ministerstva dopravy nehodu s nejvěší pravděpodobností způsobil člověk přetahující letadlo, který bez povolení křižoval aktivní dráhu.


Levé křídlo Boeingu po střetu s ATR / Foto Mirror.co.uk

Případem se již začal zabývat indonéský úřad pro vyšetřování leteckých nehod (NTSC).

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář